RIJEKA EPK U BRSEČU: Potezi i rezovi Sofie Thorsen su lokalna priča pretočena u spomenik

Brseč, gradić sa srednjovjekovnom gradskom jezgrom smješten na litici visoko iznad mora, od petka je bogatiji za još jednu trajnu skulpturu koja je ondje svečano otvorena, u sklopu programa Europske prijestolnice kulture.

Radi se o skulpturi Potezi i rezovi, danske umjetnice s austrijskom adresom Sofie Thorsen, smještenoj u malom parku na samom ulazu u povijesnu jezgru Brseča.

U programu otvorenja sudjelovali su načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj, direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, predsjednica Udruge građani Brseča Iva Galović, koja je pročitala pismo umjetnice Sofie Thorsen i posljednja učiteljica područne škole Brseč Sonja Jedretić.

Inspirirana činjenicom koja je zadesila ovu malenu lokalnu zajednicu, a to je da se 2018. zbog nedostatka djece nakon više od 150 godina rada zatvorila tamošnja osnovna škola, Thorsen je u parku smjestila kamene objekte na kojima je ispisala oblike koji se odnose na lokalne priče i dječje crtarije iz pronađenih učeničkih bilježnica. Oblik ove skulpture, koja se sastoji od tri zasebna dijela, koja mogu poslužiti kao klupe za okupljanje i druženje, inspiriran je oblikom papira, a fragmenti tekstova urezani u kamen obojani su plavom bojom, kako bi simbolizirali kemijsku olovku na papiru. Osim na obrazovnu funkciju zgrade osnovne škole, Sofie Thorsen svojim je djelom dala obol i znamenitoj hrvatskoj književnoj ličnosti Eugenu Kumičiću koji se u Brseču rodio 1850. godine i ondje često boravio.

Potezi i rezovi, druga je u nizu trajnih umjetničkih instalacija koje se postavljaju na području Kvarnera, u sklopu programa Lungomare Art, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. U tom se programu domaći i strani umjetnici povezuju s lokalnim sredinama te svoju inspiraciju nalaze u stvarnom životu stanovništva i pričama koje dodiruju sadašnji trenutak.

 

Komentiraj