REZULTATI ANKETE POKAZALI: Narodna koalicija u vodstvu, SDP-u 8 mandata, HDZ-u 4

FaH

Istraživanje koje je za Jutarnji list i RTL provela agencija Promocija plus pokazuje kako bi Narodna koalicija sa 44,2 posto osvojenih glasova uvjerljivo pobijedila u 3. izbornoj jedinici, koja obuhvaća sjeverozapadnu Hrvatsku.

Ovaj put još tri liste prelaze izborni prag tako što je na prvom mjestu savez koji predvodi Zoran Milanović, drugi je HDZ za koji bi glasalo 20,8 posto birača, Most dobiva 6,3 posto, a koalicija Bandić Milan 365 – Reformisti je ravno na 5 posto. Usto, sa 4,6 posto glasova vrlo blizu je i Živi zid.

Preneseno u saborske mandate, koalicija SDP-HNS-HSS-HSU dobila bi osam zastupničkih mjesta, četiri bi pripala HDZ-u, a po jedno Mostu i Radimiru Čačiću, koji na sjeverozapadu nosi listu MB 365 i Reformista. Kako piše Jutarnji, pritom je HDZ u nesigurnoj situaciji jer raspolaže s tri sigurna, ali i jednim graničnim mandatom, koji lako može pripasti Živom zidu ili Narodnoj koaliciji.

Analiza biračkog tijela u 3. izbornoj jedinici pokazala je kako za Narodnu koaliciju nešto češće glasaju žene i stariji birači, a za HDZ muškarci, najčešće srednje i niže spreme. Za Most pretežno glasaju muškarci, no podržava ih dosta mlađih birača, što nije slučaj s dvije vodeće liste. Nešto više od 81% prošlogodišnjih birača Hrvatske raste i ovaj put će glasati za Milanovićevu koaliciju, a za HDZ 72 posto ljudi koji su bili za Domoljubnu koaliciju. Najlošije stoji Most koji je zadržao samo 38,5 posto nekadašnjih birača, dok je na suprotnoj strani Milan Bandić 365 – Reformisti za koje je i dalje 88,9 posto onih koji su 2015. glasali za listu Milana Bandića.

Narodna koalicija osvaja nešto više od 46 posto glasova u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji dok je najslabija u Krapinsko-zagorskoj sa 39 posto. Unatoč tome, HDZ u Krapinsko-zagorskoj ima najvišu potporu, i to 27,2 posto, solidnih 21,7 posto u Varaždinskoj, ali svega 12,1 posto glasova u Međimurskoj županiji. Most u Međimurju ima 10,1 posto, dok MB 365 – Reformisti u Varaždinskoj osvajaju 5,4 posto glasova. Živi zid u Međimurju također ima 5,4 posto i time na granici osvajanja jednog saborskog mandata.

Kada je riječ o najboljem kandidatu za premijera, istraživanje pokazuje da birači u 3. izbornoj jedinici u ulozi predsjednika Vlade preferiraju Zorana Milanovića (42 posto), slijede Andrej Plenković(16,3), Bandić (7,9), te Ivan Sinčić i Božo Petrov sa po 6,7 posto.

Komentiraj