Retrospektiva Johna Hustona u kinu Tuškanac

Projekcijom filma “Malteški sokol” u petak, 24. svibnja u kinu Tuškanac počinje velika retrospektiva američkoga redatelja Johna Hustona u sklopu koje će do 1. lipnja biti prikazano 17 filmova.

Uoči projekcije filma “Malteški sokol”, redateljeva prvijenca iz 1941., koji se drži temeljnim ostvarenjem film-noira i jednim od najuspjelijih detektivskih filmova svih vremena, uvodnu riječ o Hustonovu stvaralaštvu održat će filmski redatelj i kritičar Živorad Tomić, najavio je Hrvatski filmski savez.

Iste večeri prikazuje se i impresivna pustolovna vestern drama “Blago Sierra Madre” (1948), koja se drži jednim od najuspjelijih Hustonovih filmova i sjajnim prikazom krajnjih posljedica ljudske pohlepe. Film je ovjenčan Oscarima za najbolju režiju, adaptirani scenarij i sporednu mušku ulogu (Walter Huston) te nagrađen trima Zlatnim globusima.

U subotu su na rasporedu pustolovna romantična drama “Afrička kraljica” (1951) s Katharine Hepburn i Humphreyjem Bogartom, koji je za tu ulogu osvojio Oscara kao najbolji glavni glumac, te crnohumorna gangsterska drama “Čast Prizzijevih” (1985), s Jackom Nicholsonom i Kathleen Turner u naslovnim ulogama. Za ulogu u tom filmu Anjelica Huston dobila je Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu, a film je nagrađen i s četiri Zlatna globusa

Intrigantna i provokativna psihološka drama “Noć iguane” (1964) na rasporedu je u nedjelju. Riječ je o adaptaciji istoimene kratke priče Tennesseeja Williamsa, koja osim seksualnosti tematizira vjeru, životni smisao i traganje za njim te osjećaj dužnosti. Upečatljive uloge u filmu su ostvarili Richard Burton, Ava Gardner i Deborah Kerr. Film je nominiran za četiri Oscara te za pet Zlatnih globusa.

Ponedjeljak donosi melodramu “Odsjaji u zlatnom oku” (1967), slojevitu karakternu studiju s Marlonom Brandom i Elizabeth Taylor u naslovnim ulogama, koja propituje mračno naličje ljudske prirode. U nastavku večeri slijedi ratna drama “Crvena značka za hrabrost” (1951), u kojoj je glavnu ulogu odigrao bivši vojnik i junak Drugog svjetskog rata Audie Murphy.

U utorak su na programu noirovski krimić “Otok Largo” (1948), u kojem su bračni i glumački partneri Humphrey Bogart i Lauren Bacalll ostvarili četvrti i posljednji zajednički nastup, te vestern-komedija “Sudac za vješanje” (1972), za koju je izvorni scenarij napisao redatelj John Milius, a naslovnu ulogu ostvario Paul Newman. Film je u vrijeme premijere zanemaren i podcijenjen, ali je s vremenom stekao kultni status.

Sportska drama “Grad izobilja” (1972), ostvarenje koje je u vrijeme premijere ostvarilo vrlo solidan kritičarski i komercijalni uspjeh te u određenoj mjeri preporodilo Hustonovu karijeru, na programu je u srijedu. U nastavku večeri slijedi film “Udri đavola” (1953), svojevrsna parodija “Malteškog sokola”, na čijem je scenariju redatelju pomogao književnik Truman Capote.

U četvrtak se prikazuje melodrama “U ovom našem životu” (1942), temeljena na romanu za koji je američka književnica Ellen Glasgow 1941. ovjenčana Pulitzerovom nagradom, a u kojem su naslovne uloge ostvarile Bette Davis i Olivia de Havilland. Nastavak večeri donosi intrigantnu, provokativnu i religijskim konotacijama obojenu dramu “Mudro srodstvo” (1979), adaptaciju hvaljena prvijenca američke književnice Flannery O’Connor.

Petak donosi noirovsku krimi-dramu “Džungla na asfaltu” (1951), film odličnog ritma i pseudodokumentarističkog prosedea nominiran za četiri Oscara. U nastavku večeri slijedi romantična vestern-drama “Neprilagođeni” (1961) za koju je scenarij napisao glasoviti dramatičar Arthur Miller, a u kojemu su posljednje uloge ostvarili Marilyn Monroe i Clark Gable.

U subotu publika može pogledati humornu pustolovinu nominiranu za četiri Oscara “Čovjek koji je želio postati kralj” (1975), temeljenu na istoimenoj priči Rudyarda Kiplinga, u kojoj su naslovne uloge ostvarili Sean Connery i Michael Caine, a retrospektiva završava projekcijom posljednjeg redateljevog filma, kostimirane drame “Mrtvi” (1986), adaptacije istoimene kratke priče iz zbirke Dablinci Jamesa Joycea.

Komentiraj