Rektor Boras: Za smjenu dekana Previšića moraju postojati statutarni razlozi

Luka Mjeda

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras najavio je da će ispitati funkcioniranje Fakultetskoga vijeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, istaknuvši da za smjenu dekana FF-a Vlatka Previšića moraju postojati statutarni razlozi.

“Za smjenu dekana moraju postojati statutarni razlozi i statutarno okruženje. Jasno je da mora funkcionirati vijeće i ja ću ispitati funkcioniranje Vijeća i sastav Vijeća”, rekao je Boras u petak za HTV komentirajući aktualne događaje na Filozofskom fakultetu i zahtjev za smjenom dekana Previšića.

Isto tako, dodao je Boras, “imamo tijela koja mogu ispitati zakonitost, imamo pravne stručnjake, imamo i statutarni odbor i što se toga tiče ne mislim djelovati sam nego u sustavu”.

U četvrtak su članovi Fakultetskoga vijeća FF-a iz redova profesora napustili sjednicu Vijeća pročitavši na početku svoju izjavu u kojoj su u nekoliko točaka osporili legitimnost njezina održavanja.

Sudjelovanje na sjednici jučer je onemogućeno studentskim predstavnicima u Vijeću, a tim je događajima prethodio plenum Filozofskog fakulteta održan u srijedu navečer ispred fakultetske zgrade. Sudionici plenuma ponovili su zahtjev za smjenom dekana te je zatraženo da dekan sam da ostavku ili da ga smijeni rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras do 3. listopada te je izglasan i zahtjev da se smijeni rektor Boras.

Smjena dekana Previšića bila je i jedna od točaka na sjednici Fakultetskoga vijeća 14. srpnja, no dekan nije dopustio glasovanje o njoj te je s troje prodekana napustio tu sjednicu. Premda je većina članova Vijeća ostala na sjednici, o toj se točki nije moglo glasovati jer dekan nije ovlastio osobu koja bi vodila točku o njegovu razrješenju.

Razrješenje dekana Previšića zatražio je krajem travnja plenum FF-a zbog nezadovoljstva većine profesora i studenata ugovorom toga fakulteta s Katoličkim bogoslovnim fakultetom jer ga mnogi smatraju štetnim za FF te da bi njime studenti FF-a došli u neravnopravan položaj u odnosu na studente KBF-a.

Senat Sveučilišta u Zagrebu 13. rujna poništio je izbore za Studentski zbor FF-a i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću koji su održani 25. i 26. ožujka 2015. godine jer postupak izbora “nije proveden na način propisan Zakonom o studentskom zboru, sveučilišnim Pravilnikom o izborima i statutom FF-a”.

Odluka je donesena na temelju nalaza Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koji je zatražio dekan Previšić, a prema kojemu je Fakultetsko vijeće “sastavljeno protivno važećim zakonima i pravilnicima, kao što je ravnomjerna zastupljenost po studijima i godinama studija”.

Time, prema obrazloženju Senata, “nije zakonita ni Odluka o pokretanju postupka razrješenja dekana” FF-a donesena na sjednici 16. lipnja, “kao ni postupak koji bi se provodio temeljem takve odluke”.

Komentiraj