Reiner: Slanje vojske na granicu ovisi o sigurnosnoj procjeni; Kotromanović: Ne treba žuriti

Hina/ Dario GRZELJ

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner kazao je u utorak da o sigurnosnoj procjeni ovisi hoće li zemlja slati vojsku na granicu, dok bivši ministar obrane Ante Kotromanović smatra da Hrvatska ne treba žuriti sa slanjem vojske na granicu.

“Teško mi je u ovom trenutu reći je li potrebno slati vojsku na granicu. Neke zemlje su to uvele, a hoće li to u Hrvatskoj biti potrebno ili ne ovisit će o sigurnosnoj procjeni”, kazao je Reiner upitan treba li Hrvatska slati vojsku na granice.

Smatra i da tek treba vidjeti hoće li se pred Saborom pojaviti novi Zakon o obrani koji bi trebao omogućiti da vojska ide na granice.

Bivši ministar obrane Kotromanović drži kako ne treba žuriti s slanjem vojske na hrvatsku granicu ocjenivši kako za rješenje izbjegličke krize treba prisiliti Grčku da kao prva granica Schengena i EU-a radi svoj posao.

Smatra da Hrvatska ima vremena angažirati oružane snage jer su spremne i, ako je potrebno, za dva sata mogu biti na granici. “Treba pratiti razvoj situacije i prisliti Grčku da, kao prva granica Schengena i EU, napravi što je potrebno. Tada će biti lakše Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji”, naglasio je.

 

  • Dodao je i da se prije toga trebaju napraviti i sve zakonske pretpostavke kako bi vojska mogla izaći na granicu. Drži kako Hrvatska, bude li potrebno, uvijek može brzo reagirati i u Saboru to zakonski riješiti.

 

Kotromanović je novoj vladi predložio da, kao što je i SDP-ova, po tom pitanju radi bez žurbe i nervoze jer, smatra, nema opasnosti. Izrazio je i nadu da Hrvatska na kraju, kao i neke druge zemlje, neće završiti sa žicom na granici. “Duboko se nadam da neće”, dodao je.

Istaknuo je da ih je sadašnja vlast, a bivša oporba, žestoko prozivala da na granicu pošalju vojsku rekavši kako se zalagao da se ta odluka donese “hladne glave”, a ne na temelju “poziva iz Budimpešte ili ne znam koga”. Ocijenio je i da je hrvatska vojska u izbjegličkoj krizi napravila dobar posao, podsjetivši da su davali potporu Ministarstvu unutarnjih poslova u organizaciji kampa te su odlično odradili logističke poslove.

Uz to, kao bivši ministar obrane, koordinirao se s ministrima u regiji kako najbolje riješiti izbjegličku krizu. “Ulogu Oružanih snaga u tom vremenu smatram izvrsnom”, kazao je Kotromanović.

Reiner i Kotromanović nazočili su svečanosti primopredaje dužnosti načelnika GS OSRH između generala zbora Drage Lovrića i general pukovnika Mirka Šundova.

Komentiraj