Redatelj “Parazita” ovogodišnji je predsjednik žirija festivala u Veneciji

Ovogodišnji filmski festival u Veneciji trebao bi se održati od 1. do 11. rujna, a predsjednik festivala Alberto Barbera objavio je u petak kako će predsjednik žirija biti Bong Joon Ho čiji je film „Parazit“ pobijedio u Cannesu 2019. godine da bi nakon toga osvojio i Oscara za najbolji film.

„Prvo, dobra vijest vezana za 78. filmski festival u Veneciji jest da da je Bong Joon Ho s puno entuzijazma pristao biti predsjednik žirija. Ovaj veliki korejski redatelj je jedan od autentičnih i originalnih glasova u svjetskom filmu. Neizmjerno smo mu zahvalni što je pristao staviti svoju filmofilmsku strast  i znatiželju u službu našeg festivala. Zadovoljstvo mi je i čast što mogu podijeliti radost ovog trenutka s nebrojenim poklonicima njegovih izvanrednih filmova širom svijeta. Odluka da se žiri povjeri korejskom redatelju, prvi put u povijesti festivala, ujedno je potvrda da venecijanski događaj obuhvaća filmove čitavog svijeta i da redatelji iz svake zemlje znaju da Veneciju mogu smatrati svojim drugim domom”, rekao je Barbera objavljujući vijest o predsjedniku žirija.

Na to mu je odgovorio Bong Joon Ho riječima „Filmski festival u Veneciji sa sobom nosi dugu i raznoliku povijest i čast mi je što sam utkan u njegovu lijepu kinematografsku tradiciju. Kao predsjednik žirija – i što je još važnije kao vječni filmofil – spreman sam se diviti i pljeskati svim sjajnim filmovima koje je festival odabrao. Ispunjen sam iskrenom nadom i uzbuđenjem“.

Prošle godine, pobjednik filmskog festivala u Veneciji bio je film „Nomadland“ koji je ove godine jedan od najvećih favorita za osvajanje Oscara.

Komentiraj