REAKCIJE NAKON FRLJIĆEVE PREDSTAVE Kušej: Najoštrije osuđujemo proteste uperene protiv umjetnosti

Nel Pavletic/PIXSELL

Predstave Olivera Frljića proteklih dana izazvale su veliku buru u javnosti. Posljednji incident dogodio se u ponedjeljak u splitskom HNK, gdje je posla imala i interventna policija zbog dojave o bombi. Reakcija u javnosti je mnogo, a Nacional je dobio izjavu Martina Kušeja, upravnika Residenztheatera iz Munchena, gdje Frljić 27. travnja premijerno izvodi predstavu.

– Najoštrije osuđujemo proteste uperene protiv umjetnosti tijekom izvođenja predstava Olivera Frljića proteklih dana – ‘Kletve’ u Varšavi i ‘Našeg nasilja i vašeg nasilja’ u Splitu – te se suprotstavljamo hajci ekstremnih nacionalista protiv redatelja Olivera Frljića. Izražavamo solidarnost s kolegama iz Teatra Powszechny u Poljskoj i Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Nasilna intervencija nacionalista predstavlja težak napad na pravo na slobodu izražavanja i ozbiljno ugrožava umjetničke slobode, koje se ne smiju dovoditi u pitanje. Posebno nas zabrinjava činjenica da takvu klimu potiče službena politika – rekao je Kušej.

Istaknuo je kako mu je zadovoljstvo da će ovog četvrtka u Marstallu premijerno izvesti drugu predstavu Olivera Frljića u Minhenu, rađenu po drami ‘Mauser’ Heinera Müllera.”

Komentiraj