REAKCIJE NA IZJAVE SRBIJANSKOG MINISTRA Grabar Kitarović: Hrvatska je nadišla Vulinove provokacije

HINA/ Dario GRZELJ/ ik

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović osudila je u ponedjeljak govor srbijanskog ministra rada Aleksandra Vulina u Jadovnom, ali i poručila kako je Hrvatska nadišla tu razinu provokacije, te kako je Vulin problem srbijanskog premijera.

[quote_box_center]Grabar Kitarović je podsjetila da Hrvatska pomaže Srbiji na putu u EU, ali i upozorila kako se “s ljudima kao što je Vulin ne može ući u zajednicu slobodnih, uljuđenih demokratskih država kao što je EU”

Bivši predsjednik Ivo Josipović smatra, međutim, kako bi Ministarstvo vanjskih poslova zbog Vulinova govora trebalo Srbiji poslati diplomatsku notu[/quote_box_center]

“Temeljni kućni odgoj nalaže da kad dođete u tuđu kuću poštujete njene ukućane. Isto vrijedi i kad dođete u drugu zemlju, ali ja bih rekla da Vulin nije naš problem, nije problem Hrvatske. Mi smo nadišli tu razinu provokacija i Vulin je zapravo problem premijera Vučića, koji mora odlučiti kuda ide”, kazala je predsjednica novinarima u Spomen šumi Brezovica, gdje je sudjelovala u obilježavanju Dana antifašističke borbe.
Vulin je u nedjelju u Jadovnom, kao izaslanik srbijanske Vlade, među ostalim izjavio kako “ne može ista ruka vijenac nositi i u Bleiburg i u Jasenovac”, aludirajući na hrvatsku predsjednicu koja je posjetila oba mjesta. Kardinala Alozija Stepinca tada je nazvao “ustaškim vikarom”.
Grabar Kitarović je podsjetila da Hrvatska pomaže Srbiji na putu u EU, ali i upozorila kako se “s ljudima kao što je Vulin ne može ući u zajednicu slobodnih, uljuđenih demokratskih država kao što je EU”.
Bivši predsjednik Ivo Josipović smatra, međutim, kako bi Ministarstvo vanjskih poslova zbog Vulinova govora trebalo Srbiji poslati diplomatsku notu.
“Izjava gospodina Vulina je neprimjerena, tamo su se obilježavale žrtve i na dan kad se obilježavaju žrtve ne šalju se konfliktne poruke, a posebice ne poruke koje vrijeđaju domaćina. Mislim da organizator skupa treba dobro razmisliti koga poziva kao gosta, a gosti moraju misliti na koji način se izražavaju u takvim prigodama. Kad je riječ o reakciji državnog vrha mislim da je trebala reagirati predsjednica ili predsjednik Vlade, ali i da bi bilo dobro da MVP jednom notom kaže kako je Vulinova izjava bila neprimjerena”, kazao je Josipović.
HDZ-ov izaslanik u Brezovici Jasen Mesić nedopustivim smatra što hrvatska vlada nije promptno i adekvatno odgovorila Vulinu.
“Radi se o huškačkim izjavama koje ne poštuju zemlju u kojoj se gospodin tom prilikom nalazio, a radi se o Republici Hrvatskoj. Posbno je to čudno ako dolazi od minista Vlade Republike Srbije, države koja ima reafirmaciju četničkog pokreta, gdje imamo opravdanje da je Draža Mihajlović bio antifašist i takve stvari. Vlada je morala odmah i žestoko reagirati”, ocijenio je Mesić i dodao kako Vulinove izjave “nisu put koji vodi prema EU”.

Kovač: pozivamo Vladu da od Srbije zatraži osudu huškačkog govora Vulina

Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač rekao je u ponedjeljak kako HDZ poziva hrvatsku Vladu da od Vlade Srbije zatraži da se ogradi i osudi huškački govor ministra Aleksandra Vulina u Jadovnom, naglasivši kako je nedopustivo da se na tlu Hrvatske vrijeda kardinala Alojzija Stepinca, koji je u Drugom svjetskom ratu spasio mnoge Srbe, Židove i druge.
“Nedopustivo je da se na komemoraciji na tlu Hrvatske huška i vrijeđa kardinala Alojzija Stepinca, za kojeg je utvrđeno da je spasio mnoge Židove, Srbe i druge koji su bili proganjani za vrijeme Drugog svjetskog rata”, rekao je Kovač Hini, komentirajući izjave izaslanika srbijanske Vlade, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava Aleksandra Vulina koji je u Jadovnom, na komemoraciji za žrtve ustaškog koncentracijskog logora Gospić-Jadovno-Pag, kardinala Stepinca u nekoliko navrata nazvao “vikarom ustaške vojske”.
Kovač se osvrnuo i na predstojeće parlamentarne izbore, ocijenivši da je vladajuća koalicija predvođena SDP-om Hrvatsku doveli na rub gospodarske propasti. Ustvrdio je da su vladajući u strahu od gubitka izbora odlučili voditi kampanju u kojoj se friziraju statistike te se izmišlja navodni fašizam u Hrvatskoj.
Dodao je kako će HDZ, nasuprot tome hrvatskim građanima ponuditi program za gospodarski spas koji će zaustaviti alarmantno iseljavanje mahom mlađih i obrazovanih ljudi iz Hrvatske.

Komentiraj