FaH

REAKCIJA NA OTVARANJE POGLAVLJA Glogoški: ‘Okrenuli su leđa Domovinskom ratu’

Braniteljske udruge održale su konferenciju za medije povodom napretka u pregovorima Srbije o ulasku u Europsku uniju, potvrdio je za N1 Đuro Glogoški.

‘Ovo je bio posljednji vagon da se zaustavi “mini Haag” i progon hrvatskih branitelja’, naveli su te dodali da “Srbija danas slavi, a slavlje će platiti hrvatski branitelji.”

“Neprihvatljivo je da netko tako sramotno odlazi u povijest, nakon samo šest mjeseci na vlasti, donese ovakvu odluku”, poruka je branitelja o dozvoli Vlade RH da se poglavlje 23 otvori. Oni smatraju ovo velikim političkim promašajem, koji apsolutno ide na štetu branitelja, koje će se “moći hapsiti i na teritoriju Hrvatske”, piše N1.

Đuro Glogoški je kazao kako pregovore o poglavljima 23 i 24 nije trebalo dozvoliti zbog Zakona o univerzalnoj jurisdikciji, već je trebalo snažnije odgovarati na provokacije srbijanskih vlasti. Također je kazao kako hrvatski vojni invalidi neće podržavati Vladu u idućem periodu.

“Srbija je morala otvoriti uvjete prije otvaranja ovih poglavlja. Sada samo očekujemo da nam netko kaže da su stradalnici Domovinskog rata teret ove države”, kazao je Glogoški. Na pitanje kako je izgledao sastanak u Vladi, na kojem je prisustvovao, kazao je da su zahtjevi branitelja odbijeni, piše N1.

“Okrenuli su leđa braniteljima, obiteljima nestalih i poginulih, okrenuli su leđa Domovinskom ratu”, istaknuo je Glogoški. Ustvrdio je i da deklaracija koju su predlagali branitelji više nema smisla.

“Ovim su pobjednike u Domovinskom ratu učinili poraženima, a poražene pobjednicima”, kazao je Glogoški te najavio kako branitelji neće podržavati Vladu do 1. rujna.

Josip Đakić je kazao kako je osim Zakona o univerzalnoj jurisdikciji i pitanja nestalih, problematično i pitanje ratne odštete.

“Pitanje svih pitanja je je li tehnička vlada smjela otvarati poglavlje 23… Želim da hrvatska diplomacija jasno kaže da se retorika srbijanske vlade mora promijeniti i da prestane jurisdikcija za suđenje hrvatskim braniteljima”, kazao je Đakić.

Hrvatska je, smatraju, izgubila način da utječe na razvoj pregovora. Sramotan je čin što su branitelje cijelo vrijeme, pa i na sastanku u petak, uvjeravali da je to dobro za njih: “To je sramotno, prave bedake od nas”.

Upitani tko je najodgovorniji, odgovaraju sa – “cjelokupna diplomacija, Vlada u cjelini i premijer”. Za ministra vanjskih poslova Miru Kovača kažu da je samo izvršavao što mu je rečeno, prenosi N1.

“Ministar branitelja Tomo Medved se apsolutno suprotstavio i on ima našu podršku”, dodali su. Na pitanje postoji li mogućnost da se ponovno digne šator, Glogoški je odgovorio:

“Šator je bio pokazatelj da se u Hrvatskoj neke stvari ne mogu postići demokratskim putem. Ostaje nam samo da prosvjedujemo, kao što se prosvjeduje u drugim zemljama, a vidjeli ste kako to izgleda”. Ustvrdio je zatim da je Vlada pregovarala s četnicima.

“Pregovarali su sa četnicima koji su na vlasti u Srbiji… Narod Srbije je odlučio da ima četničku Vladu, a što možemo očekivati od njih? Hrvatska vlada je odlučila pregovarati s četnicima, a hrvatske su branitelje stavili pred gotov čin”, zaključio je Glogoški.

Komentiraj