Dusko Jaramaz/PIXSELL

RAZLOG NESTAŠICE I PROGRAM PLUS Nedostatak krvi i u riječkom KBC-u

Nakon što je nestalo zaliha krvi u Osijeku, ista se stvar dogodila i u riječkom KBC-u. Snježana Buneta Skorup iz Zavoda za transfuzijsku medicinu KBC Rijeka rekla je za RTL kako trenutno nedostaju krvne grupe A+, A- i 0+ i pozvala sve darivatelje da daruju krv.

Iako su prije nekoliko dana u Slavoniji otkazivane operacije zbog nestašice krvi, zahvaljujući brzoj reakciji građana situacija se normalizirala pa su bolnice od Vukovara do Vinkovaca opskrbljene dovoljnim količinama krvi.

 

  • Iz Zavoda za transfuzijsku medicinu poručuju kako je stanje sa zalihama krvi u cijeloj Hrvatskoj, unatoč povremenim nestašicama, i dalje zadovoljavajuće.

 

Osim zbog većeg broja prometnih nesreća i manjeg broja darivatelja, do smanjenih je zaliha došlo i zbog Programa plus kojim su u bolnicama uvedene dodatne operacije. Pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić kazao je kako je svaki mjesec napravljeno 2500 operacije i tada je potrošnja krvi veća.

Dragica Sović iz Zavoda za transfuziju KBC-a Sestre Milosrdnice ponovila je kako darivatelji krvi mogu biti sve zdrave osobe od 18. do 65. godine, dakle i žene i muškarci. Žene, dodala je, daju krv jednom u 4 mjeseca, muškarci jednom u 3 mjeseca.

Komentiraj