EPA/OLIVIER HOSLET

RAZGOVORI U BRUXELLESU Milanović s Orbanom o granici

Hrvatski premijer Zoran Milanović razgovarao je u četvrtak u Bruxellesu s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom, koji mu je rekao da vojno pojačanje koje Mađarskoj šalje Češka neće biti upućeno na granicu s Hrvatskom.

Milanović je s Orbanom kratko razgovarao uoči početka summita čelnika EU-a u Bruxellesu. Neslužbeno se doznaje da je Orban potvrdio Milanoviću da češka vojna pomoć neće ići na hrvatsku granicu i da će, ako uopće bude slana, biti poslana samo na granicu sa Srbijom.

Mađarska je nedavno zatražila od zemalja članica Višegradske skupine da joj pomognu u čuvanju granicu slanjem vojnih i policijskih službenika.

>> SZIJJARTO Mađarska spremna zatvoriti granicu prema Hrvatskoj

Orban je pri dolasku na summit izjavio mađarskim novinarima da će  nakon summita EU-a i sastanka četiriju zemalja Višegradske skupine moći reći kada će i hoće li zatvoriti granicu prema Hrvatskoj, ističući da je to drugo najbolje rješenje, a prvo je zatvaranje  grčke granice.

“Moramo čekati sastanak Višegradske skupine, moramo razgovarati u Europskom vijeću. Sutra ujutro moći ćemo nešto konačno o tome. Mi smo spremni, možemo zatvoriti granicu u roku jednog sata”, izjavio je Orban po dolasku na summitu EU-a u Bruxellesu odgovarajući na pitanje novinara kada će zatvoriti granicu prema Hrvatskoj.

“Možemo zatvoriti granicu u roku od sat vremena, ali to je tek drugo najbolje rješenje, najbolje bi bilo zatvaranje grčke granice i to je ono što bismo željeli postići ovo popodne”, dodao je Orban.

>> OGRADA GOTOVA Orban: Odluku o zatvaranju donosimo u petak, granicu možemo zatvoriti u roku od sat vremena

Komentiraj