EPA/SZILARD KOSZTICSAK

OGRADA GOTOVA Orban: Odluku o zatvaranju donosimo u petak, granicu možemo zatvoriti u roku od sat vremena

Mađarska ograda na granici s Hrvatskom je završena, a vojska i policija spremne su u potpunosti zatvoriti granicu ukoliko Vlada tako odluči, prenosi u četvrtak agencija Reuters citirajući visokog mađarskog dužnosnika. A odluka o zatvaranju granice trebala bi se donijeti u petak.

Kroz Mađarsku je ove godine prošlo više od 378 tisuća migranata i izbjeglica, rekao je novinarima šef oosblja premijera Viktora Orbana Lajos Lazar. Dodao je kako bi do kraja godine ta brojka mogla dosegnuti 600 do 700 tisuća. Lazar je istaknuo kako nema tehničkih prepreka za zatvaranja granice s Hrvatskom, a sve ovisi o sastancima u Bruxellesu.

Premijer Viktor Orban će, prije konačne odluke o zatvaranju granice, održati razgovore s europskim i regionalnim partnerima na summitu Europske unije. Orban je za mađarsku televiziju M1 rekao da Budimpešta preferira da Europska unija svoje granice brani u Grčkoj, gdje ulaze tisuće migranata s Bliskog istoka.

Ali, u nedostatku obrane grčke granice, Mađarska je već ‘spremila’ ogradu duž granice s Hrvatskom. Konačna odluke biti će donesena u petak, a Orban ističe kako će se zatvaranje provesti ‘u roku od sat vremena, ako bude potrebno’.

Unatoč brojnim kritikama međunarodnih partnera, Mađarska je već sagradila ogradu duž granice sa Srbijom.

Komentiraj