Razbijen još jedan lanac preprodaje kokaina: Pali krijumčari i dileri u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Policijski službenici PU Dubrovačko-neretvanske razbili su još jedan lanac krijumčarenja kokaina morem prema Hrvatskoj te dalje prema europskim zemljama. Na izvanrednoj konferenciji o toj akciji govorili su načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, voditelj Službe kriminalističke policije Zoran Tikvica i voditelj Odjela kriminaliteta droga Hrvoje Neusidl.

Pokrenuto je, rekli su, kriminalističko istraživanje koje je rezultiralo uhićenjem trojice hrvatskih državljana u dobi od 35, 41 i 47 godina. Trojica osumnjičenika uhićena su u subotu navečer, nešto prije ponoći, na području Doline Neretve, dok su organizirano istovarivali kokain iz kontejnera koji je brodom pristigao u Luku Ploče, rekli su na konferenciji.

Zaplijenili 73 kila koke

Tijekom jučerašnjeg dana obavljene su pretrage kontejnera i stambenih i poslovnih prostora osumnjičenih, a pregledani su i njihovi automobili. U kontejneru je pronađeno gotovo 73 kilograma kokaina vrlo visoke čistoće.

Prekinut lanac krijumčarenja kokaina u luci Ploče. Photo: PU splitsko-dalmatinska

 

Protiv trojice uhićenih osoba Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnesena je kaznena prijava zbog kaznenog djela “Neovlaštena proizvodnja i promet drogama” iz čl. 190. st. 2. Kaznenog zakona u svezi kaznenog djela “Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja” iz čl. 329. st. 1. t. 4.

Osumnjičeni su 7. ožujka predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Ovo je drugi slučaj razbijanja lanca krijumčarenja kokaina u ovoj godini, a riječ je o kokainu koji morem pristiže u Hrvatsku, nakon čega se dalje distribuira u susjedne zemlje.

Razbijene dvije zločinačke organizacije

U sklopu dvije akcije spriječeno je krijumčarenje 219 kilograma kokaina, od kojeg je pronađeno i zaplijenjeno 98 kilograma, što predstavlja jednu od najvećih zapljena kokaina u posljednjih 20 godina kod nas. Razbijene su dvije zločinačke organizacije, a uhićeno je ukupno sedam osoba, navode iz PU Dubrovačko-neretvanske.

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1974., 1986., 1980.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja. Rješenje je, kako navode, doneseno temeljem kaznene prijave PU dubrovačko-neretvanske.

Prekinut lanac krijumčarenja kokaina u luci Ploče. Photo: PU splitsko-dalmatinska

 

Sumnja se da su se okrivljenici, 6. ožujka 2021., na području Dubrovačko-neretvanske županije, povezali u zajedničko djelovanje sa za sada nepoznatom osobom iz Ekvadora s točno određenim zaduženjima i ulogama, radi nabave i kupovine najmanje 72.900 grama kokaina te njegovog krijumčarenja u Hrvatsku preko luke Ploče kao i daljnje preprodaje na području Hrvatske.

Priopćenje policije prenosimo u cijelosti:

“Nakon što je nepoznata osoba pakiranja s kokainom sakrila iza metalne oplate u rashladnom dijelu kontejnera u kojem je jedno trgovačko društvo preko luke Ploče uvezlo kontejner s bananama, u okviru realizacije plana i podjele zaduženja, trojica osumnjičenih su se dovezli do neposredne blizine zgrade tog trgovačkog društva.

Prvi okrivljeni je iz osobnog vozila i putem radio veze nadzirao ulaz u prostor pazeći da nitko ne priđe kontejneru, dok su drugi i treći osumnjičeni ušli u unutrašnjost kontejnera i uz pomoć bušilica odstranili iz ležišta metalni lim kako bi došli do skrivenih paketa s drogom. Potom su pakete stavljali u torbe u namjeri da ih iznesu iz kontejnera i odnesu do mjesta gdje ih je radi ukrcaja i daljnjeg prijevoza kokaina čekao prvi okrivljeni, u čemu su spriječeni od strane policijskih službenika koji su ih uhitili.

Policijski službenici su od drugog okrivljenog oduzeli putnu torbu u kojoj se nalazilo 17 paketa s ukupno 20 750 grama kokaina, a od trećeg okrivljenog putnu torbu u kojoj su se nalazila četiri paketa s ukupno 4 350 grama kokaina. Naknadnom pretragom kontejnera pronađena je putna torba u kojoj se nalazilo 23 pakiranja s ukupno 28 300 grama kokaina, a u prostoru rashladnog uređaja pronađeno je još 16 paketa s ukupno 19 500 grama kokaina”, navodi se u priopćenju.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio istražni zatvor protiv trojice okrivljenika.

 

Komentiraj