Ravnatelj Drame zagrebačkog HNK: “Osjećam sram. Miro, ja te molim, oprosti”

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u petak je na svojim stranicama objavilo nekrolo glumici Miri Furlan. “Odlazak u SAD 1991. godine zbog političkih razloga je bio trenutak prestanka njezinog rada u Hrvatskom narodnom kazalištu, no njezina umjetnička ostavština živi i dalje”, napisali su, između ostalog.

Ta je objava izazvala velike kritike zbog načina na koji su se osvrnuli na otkaz koji je glumica 1991. dobila u tom kazalištu zbog političke nepodobnosti.

U komentarima se navodi da je HNK u Zagrebu propustilo priliku ispričati se Miri Furlan zbog svega. Ipak je došla isprika, od strane ravnatelja Drame Ivice Buljana. On je kasno u petak navečer na svom Facebook profilu objavio dugu poruku, koju je posvetio preminuloj glumici Miri Furlan. Buljan joj se ispričao zbog poteza zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta 1991. godine.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Za ispričati se mrtvome je kasno. Imali smo u životu mnogo prilika da to učinimo, a nismo. Smrt Mire Furlan me pogodila kao mnoge ljude koji su je voljeli. Mira je bila nezamislivo dobra glumica, spisateljica i humanistkinja. Obožavao sam je u svim filmovima, od „Štefice Cvek u raljama u života“, „Za sreću je potrebno troje“, „Ljepote poroka“, ulogama u tv-serijama „Velo misto“, „Putovanje u Vučjak“ a najviše – u kazalištu. Anabellu u Fordovoj tragediji „Šteta što je kurva“ gledao sam pet puta.

A Mira kao Helena u Euripidovoj tragediji i u Magellijevoj režiji! Helena koja gliserom odlazi u noć Bračkog kanala! Taj prizor zadržat ću u najdragocjenijim slikama koje ću pokazivati svojoj usnuloj pameti i u posljednjim danima. Mirina Helena kao da se pitala: a što ako nikad nije bila u Troji? Je li njezin otmičar sa sobom ponio samo oblak, iluziju? Što ako je taj rat ratova vođen u ime ljepote samo ogromna podvala, priča o uzvišenoj klopci, o razornoj fascinaciji? Krađa identiteta, privid vojnog herojstva? Ovom ulogom Mira je, kao velike heroine, simbolički odredila svoj put. Iz prljavih ratova ostala je neokaljana lešinarima koji su je htjeli jedni ubiti, a drugi prisvojiti.

Gubitak osobe koju smo poznavali i koja je obilježila naše živote može biti prilika da iz njezine biografije preuzmemo najbolje vrijednosti i dalje ih njegujemo. Iz života Mire Furlan mogli bismo preuzeti mnogo. Mogao bih od sebe tražiti da glumce vodim prema onako vrhunskom glumačkom umijeću kojim je Mira vladala, posebnom jer se ne ravna prema pravilima, već po golemom znanju, intuiciji, ljepoti i senzibilnosti kojima je bila beskrajno obdarena. O potrebi poštovanja drugog, o neprihvaćanju mržnje, baš nikakve mržnje, već o ljubavi koja ju je pokretala u svim područjima života.

Jutros, kad sam čuo vijest o njezinoj smrti, stavio sam pjesmu „Samo da te malo“ koju je snimila s bandom Davora Slamniga. Mira je bila i – fantastična pjevačica. Nazvao sam dramaturginju Sanju Ivić da napiše članak. Sanja je dugogodišnja Mirina prijateljica i suradnica na brojnim predstavama. S njom je bila u vezi sve ove godine. Dopunio sam kratak nekrolog rečenicom da je bila umjetnica koja je svojim beskompromisnim stavovima postala moralni uzor generacijama. Mnogi su objavu prokomentirali: HNK pokušao zaboraviti kako je otjerao Miru Furlan. Kao ravnatelj Drame HNK osjećam sram zbog događaja koji su Miru Furlan prisilili da napusti kazalište i Zagreb. Miro, ja te molim oprosti. Oprosti i vranama koje su bile u prilici i na mjestu da to kažu, a nisu. A danas grakću i nas optužuju za svoju nečistu savjest. Takmiče se kao u finalu Krležine drame da se najedu pažnje i nauživaju reflektora koji obasjavaju tvoj odar.

Napisala si pred smrt: “Gledam zvijezde. Noć je jasna, Mliječna staza se čini tako blizu. Onamo ću uskoro poći i ja. Svi smo mi zvjezdana prašina. Nisu to loši izgledi. Nemam nimalo straha.” Kao da čitam Bowieja. Vaša zvjezdana prašina neka nam dobaci malo svjetla u ovu tužnu balkansku krčmu”, napisao je.

Govoreći za Nacional 2008. godine, Mira Furlan je, odgovarajući na pitanje je li se u Hrvatskoj osjećala nepoželjnom, rekla da je to za diskusiju. “Nije potrebno mlatiti nekog po glavi da se osjeća nepoželjnim. Ja sam dobivala 50 prijetećih poruka dnevno, bila sam otpuštena iz Hrvatskog narodnog kazališta, Grad Zagreb me tužio, još dok sam sjedila u avionu na putu za New Yorku. Razumijem nečiji gnjev, ali voljela bih da mi netko objasni što sam ja imala s tim i gdje je zapravo moja krivnja”, kazala je.

MIRA FURLAN U NACIONALU: “Ja sam zaista u svim porama svog bića pacifist. Ali rat očito odgovara mnogima”

 

Komentiraj