Ratni zapisi Egona Erwina Kischa. Njegove reportaže su spoj vješto odabranih činjenica i pronicljivog tumačenja

Češki pisac i novinar njemačkog izraza Egon Erwin Kisch rođen je u Pragu u proljeću 1885. godine. Puno je putovao i u književnim reportažama prikazao tzv. američki raj, život londonskih beskućnika, preobražaj Rusije poslije Oktobarske revolucije. Sa simpatijom je pratio borbu sirotinje i bio uvjeren u neizbježnost obračuna u kojem proleteri nemaju što izgubiti. Bio je majstor reportaže, poznat po nadimku “leteći reporter”, kako je glasio naslov jedne njegove knjige. Putovao je po Rusiji, Americi, Kini, Meksiku, Njemačkoj i drugim zapadnoevropskim zemljama. Bio je i veliki protivnik nacizma.

Novinarsku karijeru započeo je u listu “Bohemia”, koji je izlazio na njemačkom jeziku. U predvečerje Prvog svjetskog rata regrutiran je u austrougarsku vojsku i upućen na front prema Srbiji, a zatim na Karpate, zajedno sa velikim piscem Robertom Muzilom. U vojsci je vodio dnevnik u kojem je zapisao mnoštvo zanimljivih i korisnih podataka o svemu što je vidio i doživio, a njegovi opisi krajeva i gradova koje je vidio posebno su dragocijeni. Objašnjavao je kasnije kako su mu u tom poslu pomagali drugovi iz njegove jedinice (Osmi praški korpus, Regimenta broj 11), kako su i oni zapisivali, pamtili i prenosili mu sve što je bilo interesantno, pogotovo slučajeve pogibije nekog od omiljenih ljudi iz jedinice, uz obavezno: “Zapiši to, Kiš!” Zato je on svojoj knjizi dnevničkih zapisa dao taj naslov, a knjiga je doživjela veliki uspjeh u cijelom svijetu.

Bio je i u Srbiji 1914. i opisao je vojni pohod Austro-Ugarske na Srbiju u Prvom svjetskom ratu i herojski otpor srpske armije. Njegove reportaže su spoj vješto odabranih činjenica i pronicljivog tumačenja iz ugla angažiranog promatrača.

Egon Erwin Kisch umro je u Pragu 31. ožujka 1948. godine.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner