FaH

RAST NAPETOSTI: Kolumbija i Venezuela pozvale veleposlanike na konzultacije

Bogota i Caracas su u četvrtak pozvali svoje veleposlanike na konzultacije, doznaje se od vlada dviju zemalja koje je zahvatila bilateralna kriza nakon odluke Venezuele da zatvori granicu i protjera Kolumbijce.

“Dao sam upute ministrici vanjskih poslova da našeg veleposlanika u Venezueli pozove na konzultacije”, rekao je kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos na tiskovnoj konferenciji.

Santos je kazao da je odluku donio pošto Venezuela nije poštovala dogovor postignut dan ranije, po kojemu je kolumbijskom pučkom pravobranitelju dopušten posjet pograničnom gradu San Antonio de Tachiri kako bi provjerio informacije o nezakonitu izgonu Kolumbijaca.

Caracas je nešto kasnije objavio da je pozvao svog veleposlanika u Kolumbiji.

“Po nalogu predsjednika Nicolasa Madura pozvali smo na konzultacije našeg veleposlanika u Kolumbiji, Ivana Rincona”, poručila je na Twitteru venezuelska ministrica vanjskih poslova Delcy Rodriguez.

“U cijelosti ćemo preispitati naše veze s Kolumbijom zbog paravojnog nasilja i gospodarskog rata od kojih trpi naš narod”, dodala je.

Napetost između dviju susjednih južnoameričkih zemalja naglo je porasla prošlog tjedna kad su na granici iz zasjede ranjeni trojica venezuelskih vojnika i civil, za što je Venezuela optužila pripadnike “kolumbijskih paravojnih snaga”.

Caracas je uzvratio proglašenjem 60-dnevnog izvanrednog stanja i zatvaranjem “na neodređeno vrijeme” dijela granice, propusnog pojasa u dužini od 2219 kilometara, gdje pojačano djeluju pripadnici gerile, paravojnih snaga i krijumčari svih vrsta.

No ta je mjera, kojom se ponajprije htjelo suzbiti preprodaju goriva i hrane iz Venezuele, gdje su puno jeftiniji, u Kolumbiju, popraćena izgonom oko tisuću Kolumbijaca iz Venezuele u nekoliko dana. Optuženi su da ne posjeduju uredne isprave.

Po zadnjem službenom izvješću, 1097 ljudi izgnano je iz Venezuele, a Crveni križ i UN-ove agencije zabilježile su oko 6000 dragovoljnih izbjeglica za koje su preuzeli skrb nakon njihova dolaska u Kolumbiju.

Komentiraj