RADOST POTLAČENIH Palestinci u Gazi oduševljeni zbog iranskog napada na Izrael

Autor:

epa11277429  A view shows drones or missiles vying for targets at undisclosed locations in northern Israel, early 14 April 2024. According to the Israeli army IDF on early 14 April Iran launched missiles from its territory toward the territory of the State of Israel. The IDF called called for people to be alert and act according to the Home Front Command’s guidelines.  EPA/ATEF SAFADI

HINA/EPA/ATEF SAFADI

Iranski napad na Izrael izazvao je oduševljenje brojnih Palestinaca u Gazi kao rijetka osveta za izraelsku ofenzivu na njihovu enklavu, iako su neki rekli da sumnjaju da je Teheran napao samo kako bi se prikazao opasnim, a ne uzrokovao stvarnu štetu.

“Prvi put smo vidjeli rakete koje nisu pale na naša područja nego na okupiranu Palestinu”, rekao je Abu Abdallah (32), misleći na teritorij koji je 1948. postao Izrael, a ne na okupiranu Zapadnu obalu i Gazu.

Brojni u Gazi osjećaju da su ih bliskoistočni susjedi iznevjerili otkako je Izrael pokrenuo ofenzivu u kojoj je ubijeno više od 33.000 ljudi kao odgovor na napade Hamasa na jug Izraela.

“Vjerujemo da bi se, kada bi Iran ili neka druga zemlja ušli u rat, riješila situacija u Gazi“, dodao je Abdallah.

IRAN ‘Napad na Izrael je završen, ali nećemo oklijevati ponovno djelovati’

Potpora Palestincima stigla je od Irana i njegovih regionalnih partnera koji su saveznici islamističkog Hamasa u Gazi. Sirija i jemenski hutisti nazvali su iranski napad legitimnim, a iranski saveznik u Libabnonu Hezbollah ocijenio ga je “hrabrim”.

“Tko god se usudi napasti Izrael u trenutku kada cijeli svijet radi u njegovu interesu heroj je u očima Palestinaca, bez obzira na to dijelimo li njegovu ideologiju ili ne”, rekao je Majed Abu Hamza (52).

Snimke iz enklave pokazuju stanovnike kako slave i izvikuju Allah Akbar (Bog je najveći) dok nebo obasjavaju iranske rakete i izraelski presretači.

“Klali su nas više od šest mjeseci i nitko se nije usudio ništa poduzeti. Sada Iran, nakon što je njegov konzulat pogođen, uzvraća udarac i to donosi radost u naša srca“, rekao je Hamza.

DOBRO VAM IDE I BEZ NAS Biden kaže da SAD neće sudjelovati u protunapadu Izraela na Iran

U jednom danu ubijena 43 Palestinca

U izraelskom ratu protiv Gaze od 7. listopada ubijeno je najmanje 33.729 Palestinaca i ranjenih je 76.371, priopćilo je u nedjelju palestinsko ministarstvo zdravstva.

Novi broj poginulih dolazi nakon što su u posljednja 24 sata u izraelskim napadima ubijena 43 Palestinca i ranjena 62, dodalo je ministarstvo.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
NijeRuza

prije 1 mjesec

Koliko vojno razvijenih država na svijetu genocidiše te Palestince i koliko desetljeća, pravo je čudo da uopće još postoje!