Radnici KB ‘Sveti Duh’ prijavili ravnateljicu i još dvoje zbog zlouporabe položaja i ovlasti

Radnici Kliničke bolnice ‘Sveti Duh’ u Zagrebu podigli su kaznenu prijavu protiv ravnateljice te zdravstvene ustanove Ana-Marie Šimundić, predstojnika Klinike za internu medicinu KBC Rijeka, Davora Štimca i Suzane Košćak, pomoćnice ravnateljice za financijsko poslovanje i nemedicinske poslove u KB ‘Sveti Duh’ u Zagrebu zbog, kako navode, zlouporabe položaja i ovlasti.

U obrazloženju poslanom medijima, navodi se da je ravnateljica dopustila Štimcu 19. travnja i 18. svibnja 2022. godine neograničen pristup prostorijama, opremi, evidencijama, medicinskim službama i osoblju KB ‘Sveti Duh’ radi uvida u poslovanje u svrhu izrade “izvješća o poslovnom savjetovanju” iako bolnica nije imala ugovorenu nabavu takve usluge niti je postojala objektivna potreba za njom.

Dodaju da je Štimac potom izradio navodna izvješća bez datuma, a tek onda 24. svibnja ove godine, u cilju naplate tako pružene usluge osnovao paušalni obrt NORAMED koji je počeo poslovati 27. svibnja 2022. godine te da je 29. lipnja s KB ‘Sveti Duh’ zaključio Ugovor o pružanju usluga savjetovanja u trajanju jedne godine i time preuzeo obvezu jednom mjesečno dostavljati bolnici preporuke i savjete za poboljšanje poslovanja uz pravo na mjesečnu naknadu od pet tisuća kuna.

Tom iznosu, navodi se, dodani su i troškovi prijevoza Rijeka-Zagreb i natrag jer obrt je registriran u Rijeci. Tako si je, navode, Štimac priskrbio i još 812 kuna. Naglašava se i da je u vrijeme većine iskazanih usluga u Zagrebu, Davoru Štimcu teklo radno vrijeme u KBC Rijeka pa su nejasne okolnosti pod kojima se u radno vrijeme koje ga veže uz KBC Rijeka nalazio u zagrebačkoj bolnici ‘Sveti Duh’ pružajući usluge poslovnog savjetovanja prije osnivanja obrta.

Također, u obrazloženju stoji da je na temelju toga ravnateljica od svoje predstojnice zatražila provedbu plaćanja po ispostavljenim računima, a ova je naložila i koordinirala plaćanje tih računa iako su obje znale i morale znati da se iskazane usluge podudaraju s redovitim poslovima upravljanja bolnicom u nadležnosti ravnateljice, zatim da obrt NORAMED nije postojao u vrijeme navedenog pružanja usluga u travnju i svibnju 2022. godine te da izvješće o pruženim uslugama ne sadrži dovoljan i jasan opis usluga niti dokaz o tome da su te usluge zaista pružene i da je bolnica kao naručitelj potvrdila urednost njihova izvršenja pa da stoga nije bilo osnova za plaćanje računa subjektu koji nije izvršio usluge, a naročito nije bilo osnova za zaključivanje ugovora.

Štimac je, ističe se, ugovorom trebao ostvariti 60.000 kuna prihoda plus putni trošak, a ostvario je dobit od najmanje 16.624 kune. Zaključuje se da je taj iznos protivan Zakonu o javnoj nabavi jer svi predmeti s vrijednosti većom od 20.000 kuna moraju postojati u Planu nabave i registru ugovora. Taj predmet to, navode, nije.

Komentiraj