Arhiva Nacionala

Radionica o postupku oživljavanja – Kako pomoći i prepoznati srčani zastoj?

Od iznenadnog srčanog zastoja u Republici Hrvatskoj svakoga sata umre jedna osoba, što doseže brojku od čak 9 000 građana godišnje.

Prosječno vrijeme dolaska hitne medicinske pomoći u Hrvatskoj je 13 minuta, a svakom se minutom bez provođenja postupaka oživljavanja šansa za preživljavanje osobe u srčanom zastoju smanjuje za 10 do 12 posto.

Važno je stoga informirati i educirati što veći broj građana, kako bi započinjanjem oživljavanja prije dolaska hitne medicinske pomoći pomogli zajedno spasiti što više života. Naime, danas u manje od 20 posto slučajeva srčanog zastoja izvan bolnice se pruža prva pomoć od strane prolaznika.

Tim povodom Zaklada Hrvatska kuća srca, Hrvatsko kardiološko društvo i Udruga studenata StEPP pozivaju vas na praktičnu radionicu o postupku oživljavanja koja će se održati u subotu, 3. lipnja, na zagrebačkom Cvjetnom trgu (Trg Petra Preradovića) s početkom u 11 sati.

U dvosatnom događanju instruktori će kroz desetominutnu edukaciju uz pomoć lutaka za reanimaciju naučiti brojne zainteresirane prolaznike kako prepoznati srčani zastoj te kako provesti vanjsku masažu srca s umjetnim disanjem, kao i druge postupke koji našim članovima obitelji, prijateljima i sugrađanima mogu spasiti život.

Ovom edukativnom događanju nazočit će brojne osobe iz javnog života, uz prigodni nastup popularne plesne grupe Atomic Dance Factory.

Komentiraj