Putin se boji atentata i odbija putovati u inozemstvo: “To mu je samo povećalo paranoju”

Ruski predsjednik Vladimir Putin dugo je pokušavao projicirati sliku nepobjedivosti kroz svoje poznate mačo PR trikove i agresivne tvrdnje o ulozi Rusije na svjetskoj sceni. No, prema izvješću u srijedu u Daily Beastu koje je citiralo ruski nezavisni list Verstka, ruski se čelnik sve više boji za svoj život.

U izvješću se navodi da je bio toliko zabrinut zbog atentata na njega usred posljedica invazije na Ukrajinu da je odbijao otputovati iz zemlje. Izvor, kojeg je Verstka opisao kao visokog ruskog dužnosnika, rekao je da je osjećaj “iza kulisa Kremlja” bio da je Putin bio oprezan u putovanju bilo gdje i da “nema osjećaj sigurnosti”. Prema izvješću, nedavni događaji pojačali su paranoju ruskog predsjednika.

Među njima je i nalog za uhićenje iz ožujka koji je izdao Međunarodni kazneni sud u Haagu zbog optužbi za ratne zločine i niz misterioznih napada dronovima u blizini Moskve. Protiv njega su se također pojavile optužbe za državni udar od strane ruske plaćeničke skupine Wagner i njihovog šefa Jevgenija Prigožina.

Napadi dronovima ranije ovog tjedna pogodili su predgrađe bogate ruske prijestolnice za koje je Kremlj rekao da su ih presreli sustavi protuzračne obrane. Kako je objavio The Moscow Times, koji se poziva na popis mjesta nesreće ruske vlade, dronovi su pogodili sela samo nekoliko kilometara od Novo-Ogaryova, mjesta gdje se nalazi luksuzna kuća u kojoj Putin, kako se vjeruje, provodi puno vremena. Jedan izvor rekao je publikaciji da je Putin bio u rezidenciji u vrijeme napada i da su ga probudili službenici sigurnosti, prenosi Business Insider.

Dmitrij Medvedev, dužnosnik Kremlja i bivši ruski predsjednik, rekao je da je napad dronom na Kremlj u svibnju bio ukrajinski pokušaj atentata na Putina, što je Ukrajina demantirala. Philip Ingram, bivši časnik britanske vojne obavještajne službe, rekao je za Insider da se Putin dugo uklopio u razrađene slojeve sigurnosti – i da se čini da je njegova izolacija sve gora.

Rekao je da je paranoja ruskog predsjednika postala još izraženija tijekom pandemije COVID-a kada je živio u mjehuru virtualne izolacije. Ingram je dodao da novi strahovi od atentata znače da je Putin živio u izolaciji dok je bio okružen nekolicinom bliskih suradnika koji su ga hranili lažnim informacijama skrojenim prema njegovim predrasudama.

Nedavni događaji, rekao je Ingram, “nastavit će pojačavati njegovu paranoju, pa će nastaviti poduzimati sve jače sigurnosne mjere kako bi se držao izoliranijim.” Dodao je da te sigurnosne mjere uključuju korištenje dvojnika i osiguravanje da Putinova hrana bude “testirana” na otrove prije nego što mu se posluži. “Njegov program je vrlo pažljivo kontroliran”, rekao je Ingram. “Njegovi tjelohranitelji odani su do te mjere da će učiniti sve za njega – psihološki su testirani na sve te stvari – i to doslovno znači sve za njega”, istaknuo je.

Ingramovi komentari ponavljaju izjave bivšeg sigurnosnog dužnosnika Kremlja, Gleba Karakulova, koji je pobjegao iz Rusije u travnju protiveći se ratu u Ukrajini. U komentarima za rusku oporbenu skupinu u Londonu, a prenosi RFERL, govorio je o Putinovoj sve većoj izolaciji i paranoji. Rekao je da je Putin putovao u oklopnom vlaku i inzistirao na mjerama karantene za COVID-19 za one koji blisko surađuju s njim. Ruski čelnik ne bi čak ni koristio internet, rekao je.

Ingram je rekao da Putinova izolacija znači da mu skupina bliskih suradnika predstavlja samo iskrivljene informacije, iskrivljujući njegovo odlučivanje. To, rekao je Ingram, “znači da je on u poziciji u kojoj će, ako mu je predstavljeno samo ono što želi čuti, njegovo donošenje odluka stalno biti sve više i više manjkavo.” Ingram je ukazao na Putinove pogrešne korake u invaziji na Ukrajinu kao primjer gdje je imao lošu prosudbu.

Očekivalo se da će Putin nazočiti sastancima na vrhu u Indiji ovog ljeta, kao i na samitu BRICS-a u Južnoj Africi u kolovozu, ali lokalni izvještaji govore da je njegovo prisustvo pod znakom pitanja zbog zabrinutosti oko naloga za uhićenje ICC-a. Reuters je izvijestio da su južnoafrički dužnosnici čak razmatrali premještanje summita u Kinu.

Ingram je rekao da bi se Putin želio prikazati kao “međunarodni državnik” koji se afirmira na globalnoj sceni. Ali, strah od atentata i osjećaj paranoje počinju uništavati tu sliku.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner