Pussy Riot i američki queer kantautor Dorian Electra snimili šokantan video

Nadya Tolokonnikova iz ruske glazbeno aktivističke skupine Pussy Riota snimila je singl “Toxic” nastao u suradnji s Dorianom Electrom. Pjesma, koju je producirao Dylan Brady iz 100 gecs, dobila je svoj video spot ispunjen krvlju i čestim žestokim digitalnim intervencijama u samom spotu. U izjavi povodom novog singla i spota je Nadya Tolokonnikova istaknula da se ove godine navršava 10. godišnjica skupine Pussy Riot i stvaranja političke glazbe i umjetnosti te naglasila: “‘Toxic’ je političko, jer je osobno političko. Singl odražava važnost brige o sebi, njegovanja svog mentalnog zdravlja i držanja podalje od veza koje vas truju.” Potom je objasnila i sam razlog snimanja ovakvog nasilnog i šokantnog spota:

„Prije nekoliko godina prošla sam kroz emocionalno nasilnu vezu koja je na kraju bila i fizički nasilna jer su me držali protiv moje volje u kući u kojoj smo živjeli. Najbolji način za obradu traume za mene je stvaranje umjetnosti, zato smo s Dorianom i Dylanom napisali ‘Toxic’. Osim glazbe, koristim i druge alate kako bih uvjerila druge da svoje mentalno zdravlje stavljaju na prvo mjesto, osposobe se za prepoznavanje emocionalnog nasilja i što brže napuštanje nasilnih veza.“

Američki kantautor/kantautorica nedefiniranog rodnog opredjeljenja Dorian Electra Fridkin Gomberg tim je povodom izjavio/izjavila: “Velika mi je čast što sam sudjelovao na ovoj pjesmi. Nadya je jedna od mojih najdražih ljudi, prijatelja i suradnica i oduvijek me toliko nadahnjivalo miješanje aktivizma i umjetnosti Pussy Riota. Ova se pjesma tako brzo spojila s Nadjom i Dylanom u studiju – znali smo da moramo istovremeno napraviti nešto abrazivno i simpatično.”

U siječnju je u Rusiji uhićeno više članova kolektiva Pussy Riot nakon prosvjeda zbog puštanja oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog. Nekoliko dana kasnije, sastav je objavio video za novu pjesmu ‘Rage’ koja je prošle godine producirana nakon što su je ruske vlasti proglasile ‘gay propagandom’.

Komentiraj