Pred nama je prvi srpanjski vikend, a pojačan promet u smjeru mora očekuje se već u petak u poslijepodnevnim satima, iako se one ‘prave’ gužbe očekuju u subotu tijekom cijelog dana, objavio je u četvrtak Hrvatski autoklub. Osim hrvatskih turista, na jadransku će obalu krenuti i mnogi turisti iz Češke, Slovačke, Belgije i dijela Njemačke u kojima ovaj vikend započinju praznici.

Promet će jačati u petak, 1. srpnja u poslijepodnevnim satima, ali se gužve u smjeru mora očekuju u jutarnjim satima u subotu, 2. srpnja. Kolone se očekuju na naplatnim postajama Lučko (A1/A6), Sveta Helena (A4) i Zaprešić (A2) između 5 i 12 sati. U povratku, prema Zagrebu, na naplati Lučko najgušći promet bit će između 11 i 18 sati.

Pojačan promet tijekom cijele subote očekuje se i na Istarskom ipsilonu (A8 i A9), na prilazima turističkim središtima, na Jadranskoj magistrali (DC8), te na državnim cestama kroz Liku (DC1) i Gorski kotar (DC3). Bit će ga i u trajektnim pristaništima Stinica, Prizna, Brestova i Valbiska te u lukama Zadar i Split.

Trajekti i katamarani prometovat će po ljetnom redu plovidbe, a ako bude potrebno vozit će i dodatne linije. Ne očekuju se veće gužve na ulasku u zemlju na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom, ali bit će ih na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom (Metković, Klek, Zaton Doli, Slavonski Brod, Stara Gradiška, Ličko Petrovo Selo…), Srbijom (Bajakovo) i s Crnom Gorom (Karasovići).

Što se tiče prometa u smjeru unutrašnjosti, on će biti pojačan već u subotu, 2. srpnja, a osobito u nedjelju, 3. srpnja u popodnevnim satima, na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru unutrašnjosti, a najgušći promet bit će na A1 Zagreb-Split-Ploče, A6 Rijeka-Zagreb, A3 Bregana-Lipovac, na Istarskom ipsilonu, na Krku kao i na Krčkom mostu.

Očekuju se i gužve na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na ulasku u zemlju (Slavonski Brod, Županja, Stara Gradiška, Maljevac, Bajakovo…).

HAK upozorava da će biti moguće poteškoće u prometu na dionicama gdje traju radovi. Na autocesti A3 Bregana-Lipovac radi se na sanaciji mosta između Novske i Okučana. Vozi se dvosmjerno jednim kolnikom u smjeru Lipovac. Zatvorena je autocesta A7 između čvorova Šmrika i Križišće u smjeru Rijeke, a između čvorova Hreljin i Šmrika u smjeru Krka vozi se usporeno kroz zonu gradilišta.

Komentiraj