PRVI REZULTATI: Vladajuća stranka premoćno pobijedila na izborima u Kazahstanu

FaH

Stranka Nur Otan kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva premoćno je pobijedila na prijevremenim izborima s 82 posto osvojenih glasova, prema prvim rezultatima objavljenima u ponedjeljak.

Središnje izborno povjerenstvo objavilo je da su dvije druge stranke, komunisti i Ak Zhol prešli izborni prag od 7 posto i ušli u parlament što znači da će donji dom,  Mazhilis, imati zastupnike iz tri stranaka kako je bilo i prije prijevremenih izbora održanih u nedjelju.

Prema Izbornom povjerenstvu, odziv na izbore bio je velik, 77,1 posto u zemlji od 9,8 milijuna upisanih birača.

Tri druge stranke, socijaldemokrati, Birlik (jedinstvo) te Auyl (Selo), dobile su svaka manje od 7 posto, prema prvim rezultatima koji se poklapaju s izlaznim anketama.

Nazarbajev (75), je čestitao stranci u Astani kada je pobjednički stupio na pozornicu pred tisućama mladih ljudi koji su odjeveni u boje njegove stranke, žuto i bijelo, izvikivali “Nursultan! Nur Otan!”

“Ovo je veliko postignuće za našu demokraciju”, rekao je predsjednik.

Rezultati ne iznenađuju u naftom bogatom srednjoazijskoj zemlji koju Nazarbajev vodi od 1989., uz vrlo malo javnog negodovanja, a zapadni promatrači nisu dosad nijedne izbore ocijenili slobodnima i poštenima.

Nazarbajev je raspisao izbore u siječnju, vjerojatno ocijenivši da je trenutak povoljan jer gospodarstvo te zemlje teško je pogođeno padom cijene nafte i očekuje se da će se stanje pogoršati tijekom godine.

Promatrači ocjenjuju da bi izbori mogli pripremiti teren za predsjednikovu kćer Darigu Nazarbajevu, koja je potpredsjednica vlade i kandidatkinja na stranačkoj listi. Ako ona napusti vladu, mogla bi postati predsjednicom donjeg doma, što bi očvrsnulo njezinu poziciju kao nasljednice 75-godišnjeg oca.

Predsjednik je najavio u nedjelju da vlada razmišlja o ustavnoj reformi koja bi parlamentu dala veće ovlasti, no nije iznio rokove za te provedbu tih reforma.

Promatrači Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) podnijet će svoje izvješće o izborima kasnije u ponedjeljak.

Druga skupina promatrača objavila je videosnimku koja pokazuje muškarca kako ubacuje u glasačku kutiju u Almatyiju snop izbornih listića.

Komentiraj