Nepal je u ponedjeljak izdao prvu putovnicu jednoj transrodnoj osobi, a u dokumentu se u rubrici spol nalazi oznaka “O” koja znači “other” (ostali), izvijestile su vlasti.

Urede za izdavanje putovnica ministarstva vanjskih poslova putovnicu s oznakom “O” izdao je Monici Shahi koja je kazala kako “ovdje nije riječ o Monici Shahi već o cijelom svijetu i o identitetu”.

 

 

  • “Moramo najprije vidjeti kako će se ovo prihvatiti u svijetu”, rekao je Manisha Dhakal, transseksualac i član udruge Blue Diamond koja se zalaže za prava seksualnih manjina.

 

 

“Nadam se da međunarodnu zajednicu na ovaj način možemo uvjeriti da smo snažna zemlja. Također se nadam da je ovo poruka cijelom svijetu o potpori manjinama. Sada bi željeli od vlade zatražiti legalizaciju istospolnih brakova”, rekla je 37-godišnja Monica Shahi.

“Moramo najprije vidjeti kako će se ovo prihvatiti u svijetu”, rekao je Manisha Dhakal, transseksualac i član udruge Blue Diamond koja se zalaže za prava seksualnih manjina.

“Siguran sam da će mnoge seksualne manjine imati koristi od ovakvog pozitivnog razvoja stvari”, kazao je za dpa Sunil Babu Panta, bivši nepalski zastupnik koji se javno deklarirao kao homoseksualac.

Australija i Novi Zeland osobama koje u rubrici spol ne žele upisati M ili F, nude “X”.

Komentiraj