Nakon odlično primljene i hvaljene psihološke drame Ćaća, i nagrađivanog filma Zvizdan, Dalibor Matanić se vraća u kina s psihološkim hororom, koji je nenamjerno tempiran da premijera bude za Halloween, znakovitog naziva – Egzorcizam.

Egzorcizam je film snimljen prema istinitom događaju. Početkom rujna prošle godine, nakon što je Matanić u Istarskom narodnom kazalištu počeo raditi na predstavi čija je tema egzorcizam, do autorske ekipe je došla informacija o ritualu egzorcizma koji je tih dana održan u Vodnjanu nad mladom djevojkom, ali je zataškan. Redatelj i ekipa počinju istraživati slučaj i dolaze do začuđujućih informacija koje odlučuju pretočiti u film. Obred koji oslobađa pojedince opsjednute sotonom je Mataniću poslužio kao metafora zajedničke borbe religije i ateizma protiv zla kao jedinog mogućeg rješenja za opstanak suvremenog društva.

U fokusu Matanićevog psihološkog horora je Maša Artuković, mlada djevojka čija sestra Vera, ogrezla u vjerski fanatizam, posumnjavši da joj je mlađa sestra opsjednuta sotonom odluči organizirati ritual egzorcizma uz pomoć svećenika koji se sprema provesti svoj prvi obred egzorcizma. Ritualu prisustvuje i psihijatrica Sofija, koja ne skriva svoju odbojnost prema religiji. Na ritualu egzorcizma nepozvana prisustvuje i Obiteljska TV, katolička konzervativna televizija čiji novinarka pokušava raskrinkati egzorcizam kao metodu kojoj nema mjesta u modernoj hrvatskoj crkvi, te snimatelj koji Mašu poznaje iz djetinjstva.

Spontano smo došli do scenarija filma, u prvom trenu smo bili vrlo nepovjerljivi kad smo čuli informaciju o egzorcizmu koji se dogodio svega nekoliko dana nakon  smo mi počeli pripremati predstavu Egzorcizam, no dali smo se u istraživanje i kada smo vidjeli da je priča istinita, odlučili smo ju ekranizirati. Za film je planirana distribucija u studenom, što nam se taman poklopilo s Halloweenom, tako da nas očekuje strašan studeni.

Premijera filma bit će na sam Halloween, 31.10. u Vodnjanu, u zgradi kina koje nije radilo 40 godina. Zagrebačku premijeru publika će dočekati 4.11. na lokaciji koja je još uvijek tajna. Distribucija u kinima kreće 9.11. U glavnim ulogama nastupaju Nika Ivančić, Helena Minić Matanić, Janko Popović Volarić, Senka Bulić, Lana Gojak i Marko Braić. Film je sniman u produkciji Kinogerile a za distribuciju je zaslužan 2i Film.

Komentiraj