PROTIV ZAKONA O ZABRANI ABORTUSA: Zagrepčanke izašle i dale potporu Poljakinjama

Davor Visnjic/PIXSELL

U Zagrebu je održan prosvjed potpore Poljakinjama koje su danas izašle na ulice i prosvjedovale protiv zakona o potpunoj zabrani abortusa u toj zemlji. Danas su Poljakinje odjevene u crno i mašući crnim zastavama marširale ulicama poljskih gradova jer Poljska ima jedan od najrestriktivnijih europskih zakona o abortusu.

Kako piše N1, podrška Poljakinjama, ali i Poljacima stigla je i sa zagrebačkih ulica, konkretno u Varšavskoj gdje je organiziran prosvjed solidarnosti.

Karolina Wieckiewcz, jedna od organizatorica zagrebačkog prosvjeda, kazala je kako su Poljaci danas izašli na ulice i pokazali da ne žele živjeti u zemlji u kojoj je zabranjen pobačaj.
‘Poslana je poruka da je ovaj zakon koji sada imao grozan i da ženska prva nisu poštovana. Organizirali smo ovaj prosvjed u obrani prava na izbor. Znam i da situacija u Hrvatskoj nije dobra, bila sam ovdje na prosvjedu u svibnju, htjela sam pokazati da su Poljakinje solidarne s Hrvaticama. Sada su Hrvatice solidarne s Poljakinjama. Suze mi idu na oči, ne mogu vjerovati da je ovoliko ljudi došlo nam dati podršku’, kazala je Wieckiewcz za N1.
‘Znamo da zakon u Hrvatskoj nije dobar, jer postoji pravo liječnika na priziv savjesti, ali u Poljskoj uopće nemamo ni pravo na zahtjev na abortus. Zato moramo putovati u druge zemlje, napraviti pobačaj u sivoj zoni ili piti pilule koje kupujemo na internetu, a to je jako loša situacija’, odgovorila je na pitanje koja je razlika između Poljske i Hrvatske.

Prema podacima koje je iznijela, u Poljskoj je tri puta više osoba koje su za liberalizaciju postojećeg zakona koji brani abortus, a samo 11 posto Poljaka traži potpunu zabranu abortusa.

Komentiraj