Prosvjedno se spalila novinarka u Rusiji: “Kriva je Ruska Federacija!”

Urednica lokalnog portala KozaPress Irina Slavina iz Nižnjeg Novgoroda u Rusiji polila se benzinom pred zgradom policije i zapalila, a neposredno prije toga na Facebooku je napisala kako “moli da se za njezinu smrt krivi Ruska Federacija”, prenio je Jutarnji list pisanje lokalnih medija u Rusiji.

Prolaznici su joj nastojali pomoći, ali ona je odbila te je umrla od zadobivenih opeklina prije nego što je stigla hitna pomoć.

Mjesni ruski portal piše da je joj dan ranije policija pretresla stan zbog sumnje da je surađivala s udrugom Otvorena Rusija, odbjegloga Putinova suparnika i osuđenoga ruskog oligarha Mihaila Hodorkovskog, koja je u Rusiji nepoželjna. Irina Slavina nakon pretresa je objavila da joj je policija oduzela dokumente i kompjutor, ali i laptope kojima se služe njezini suprug i kći.

Slavina je inače više puta privođena zbog sudjelovanja u neprijavljenim antirežimskim prosvjedima, kada je novčano kažnjena jer je na godišnjicu ubojstva oporbenog političara Borisa Njemcova hodala s njegovim portretom, kao i zbog svojih objava na društvenim mrežama protiv spomen-ploče Staljinu, ali i zbog postova koji su ocijenjeni kao ugrožavanje vlasti i vrijeđanje državnih dužnosnika i države. Nedavno je bila kažnjena zbog, kako piše, širenja lažnih informacija o pandemiji koronavirusa u Rusiji.

Komentiraj