PROSVJED PODUZETNIKA: Aladrović: “Pojedinci stavljaju ekonomiju ispred zdravlja”; Oreščanin: “Ne, ovo je protiv ekonomskih mjera”

Udruga Glas poduzetnika u srijedu organizira veliki prosvjed na Trgu bana Josipa Jelačića u 10 sati. Na to su ih, kako kažu, potakle neadekvatne ekonomske mjere i diskriminatorne odluke prema dijelu poduzetnika. Pozvali su poduzetnike, obrtnike, zaposlenike i građane da im se pridruže, jer im je važno da se njihov glas čuje, poručili su.

“Voda došla do grla”

“Vlada Republike Hrvatske i Nacionalni stožer civilne zaštite već su nas nebrojeno mnogo puta izigrali i ostavili na
cjedilu. voda je svima došla do grla i poduzetnici trebaju da im Vlada RH vrati jedan mali dio od milijardi koje su kroz godine uplatili u hrvatski proračun. Dosta nam je nepravde koju poduzetnici trpe od početka krize, dosta nam je najvećih poreza u Europskoj uniji, dosta nam je dvostrukih mjerila i dosta nam je diskriminatornih odluka. Zašto Hrvatska ne bi bila zemlja puna mogućnosti, pravde, prilike za rad i blagostanja. Smatramo da imamo sve što je potrebno, kako bismo bili prosperitetna i konkurentna zemlja, ali vrijeme je da Vlada Republike Hrvatske konačno posluša stručnjake i poduzetnike”, navode u priopćenju.

U emisiji U mreži prvog u srijedu ujutro tema je bila poduzetništvo u pandemiji. Gosti su ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

Hrvatsko gospodarstvo pretrpjelo je znatne posljedice zbog pandemije koronavirusa, a najviše to osjećaju mikro, mali i srednji poduzetnici. Dio njih u srijedu će prosvjedovati na zagrebačkom glavnom trgu. Nezadovoljni su ekonomskim mjerama, smatraju da je dio poduzetnika diskriminiran i traže reformu cijelog sustava.

Izvršni direktor udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin, govoreći o prosvjedu, osvrnuo se na izjavu premijera Plenkovića koji je rekao da potiču na neposluh i kršenje mjera. Poručio je premijeru da ga treba biti sram.

“Plenković je rekao jednu veliku neistinu. Mi se držimo epidemioloških mjera. Vezano za današnju akciju poručujemo da se drže epidemioloških mjera te da u izjavama koje budu davali budu iskreni, ali i pristojni”, rekao je Oreščanin.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec rekao je kako HOK štiti interesa obrtnika te da takve stvari rješavaju institucionalno.

“U zaštiti obrtničkih prava mi imamo snagu argumenata i ne bavimo argumentima snage. Ja osobno ne mogu podržati ovakav prosvjed jer je cijela Europa u istoj poziciji. Naše mjere daju rezultate i ovih desetak dana koliko je potrebno da se strpimo, mislim da nema potrebe za akcijom. Razumijem ljude koji imaju problem s egzistencijom, ali ovo nažalost ništa neće riješiti”, rekao je.

“Prosvjed nije potreban”

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović istaknuo je da je Vladi jasno da postoji nezadovoljstvo i bijes poduzetnika.

“Od početka krize imamo otvorene razgovore sa svim udrugama poslodavaca i sindikata. Sve mjere je Vlada donijela u dogovoru sa svim asocijacijama koje zastupaju poslodavce i radnike, i u skladu sa svojim fiskalnim ograničenima. Mi iz te kože ne možemo pobjeći”, poručio je Aladrović.

Dodao je da su brojne mjere Glasa poduzetnika prihvatili.

Ne slaže se s tvrdnjom da je prosvjed u ovom trenutku potreban. Smatra da se na ovaj način zdravlje stavlja na drugo, a ekonomiju na prvo mjesto.

“Imamo izdašne ekonomske mjere i bolju epidemiološku situaciju, moramo održati još određene broj dana da bi otvorili ekonomiju. U Europi 17 od 27 zemalja ima policijski sat, jesmo li mi u Hrvatskoj o tome razmišljali?”, upitao je Aladrović.

Naglasio je da se pažljivo odmjerava svaka mjera, da bi zadovoljila epidemiološke standarde, ali da ne ugrožava ekonomiju.

Prosvjed za ekonomske mjere

Oreščanin, s druge strane, kaže da vlada pokušava napraviti spin.

“Mene jako žalosti što u principu cijelo vrijeme što mi radimo vlada pokušava zaspinati da mi stavljamo ekonomske ispred zdravstvenih problema. Ovaj prosvjed nije protiv epidemioloških mjera, on je usmjeren na ekonomske mjere. Ekonomske mjere koje imaju tri ključna problema: diskriminatorne su prema određenim djelatnostima, ljudi nisu pravilno obeštećeni, kasni se s refundacijom za minimalne plaće i problematičan je način na koji se refundacija do sada radila. Kada se na to dodaju priče s parafiskalnim nametima i HGK, poduzetnici su suglasni da zahtjevamo odlazak ministra Ćorića”, rekao je Oreščanin.

Ranogajec je poručio kako je Vlada po prvi puta u povijesti pomogla poslodavce, odnosno, obrtnike koji sada imaju ista prava kao i zaposlenici

“HOK se za to izborila. Vlada je ponudila 70 posto granicu, ja sam predložio 60, prihvaćeno je. Da svi koji imaju pad prometa veći od 60 posto imaju prava”, rekao je Ranogajec dodajući da su na istoj strani kao i Glas poduzetnika, ali da imaju različit pristup rješenju i načinu njegova rješavanja.

Epidemiološke mjere

Brojne djelatnosti nisu službeno zatvorene, ali imaju probleme.

“Što se tiče naših uvjeta, mi smo ih oko deset puta mijenjali. Mi smo ih mijenjali “in favorem” poduzetnicima. Postoje određene grane koje imaju otežavajuće okolnosti, ali formalno nisu zatvorene. Međutim, formalno zatvaranje se odnosi na epidemiološke mjere. Kad govorimo o toj eventualnoj diskriminatornosti, moramo to gledati iz konteksta epidemiologije”, rekao je Aladrović i dodao da je to najveća intervencija države u gospodarstvo.

“Ovdje u ovom slučaju moramo biti iznimno odgovorni i što prije se maknuti iz ove krize i pokušati je prebroditi. Naravno, uz pomoć cjepiva i što ide uz to”, rekao je.

Na pitanje hoće li se terase otvoriti 15. veljače, Aladrović je rekao da se nada da će što prije doći datum kada će mjere popustiti – ne samo zbog poduzetnika nego i zbog zdravlja nacije.

“Danas će na prosvjedu biti poduzetnici iz Gline i Petrinje”, rekao je Oreščanin i poručio Aladroviću da vladini dužnosnici isto žive uz pomoć od četiri tisuće kuna.

“Hvala gospodinu Oreščaninu na prijedlogu, Udruga Glas poduzetnika je kao i uvijek konstruktivna”, odgovorio mu je Aladrović.

 

 

 

 

 

Komentiraj