Profesor Marčinko o usamljenosti: “Danas je adaptivno rješenje visok individualizam i kompetitivnost”

Autor:

14.03.2023., Zagreb - Dr. Darko Marcinko, predstojnik Klinike za psihijatriju na KBC Zagreb. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Profesor Darko Marčinko u emisiji “U fokusu” Studija 4 HRT-a, na temelju istraživanja koje je usporedilo brige prije 100, 50 godina i danas, objasnio je što danas muči mlade.

Istaknuo je kako svjedočimo porastu usamljenosti.

Evo što je rekao o utjecaju celebrityja na mlade.

“Usamljenost je jedna nova psihička epidemija koja vlada u svijetu. Osim tih drugačijih uzroka i porasta deficita selfa, deficita ličnosti kod ljudi u zapadnoj civilizaciji. Netko može na društvenoj mreži imati tisuće prijatelja, međutim, usamljenost je zapravo subjektivni doživljaj, osjećaj neshvaćenosti. Usamljenost je nešto što je zapravo jedna mentalna, odnosno psihička kategorija. Danas imamo drugačiju situaciju, drugačiju simptomatologiju kod mladih. Nažalost, bilježimo poraste vezane uz perfekcionizam kao što je poremećaj hranjenja, porast anksioznosti koji je zabilježen nakon korone. I ono što je vrlo bitno za napomenuti, danas je grupa sve manje adaptivno rješenje za mlade ljude. Danas je adaptivno rješenje visok individualizam i kompetitivnost. I taj visoki individualizam, koji je s jedne strane pozitivan, međutim, ako nema mjere, taj visoki individualizam opet ide u krajnosti. I tu sada sociološka istraživanja ukazuju da su današnji mladi sve bliži tzv. celebrity ličnostima”, rekao je profesor Marčinko za HRT.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.