Istraživanje: Pročišćena voda u Velikoj Britaniji nema mikroplastike

Istraživanje je pokazalo da pročišćena voda u Velikoj Britaniji uopće nema mikroplastike. Studiju je provela organizacija i centar za izvrsnost UK Centre for Ecology & Hydrology, koji tvrdi da litra pročišćene vode može sadržavati do 0.00011 posto plastike.

Mjerenja je bilo teško provesti, jer su neki otvoreni prostori, stanovi i laboratoriji već kontaminirani mikroplastikom. Riječ je o česticama iz komada odjeće, tepiha, zaštitnih maski.

Projekt pročišćavanja vode je bio uspjeh, jer je ova tema bila dugo komentirana u javnosti, ne samo u Velikoj Britaniji, već u brojnim svjetskim državama.

Andrew C. Johnson je istaknuo da se istraživanje nastavlja. Zaključak je da ove brojke nekim slučajem mogu izazvati “vrlo nizak toksični efekt”. U teoriji ove mikročestice mogu biti unesene u organizam, no nema dokaza, tj. “vrlo nerealističan scenarij bi mogao naštetiti vašem zdravlju.”

Naglašava se kako bi državne vlade trebale uložiti veće napore oko korištenja jednokratne plastike i donošenja zakonodavnog okvira za razna pakiranja, što je vrlo zahtjevan i dugotrajan proces. Za početak, ljudi bi trebali voditi računa o racionalnoj i ekološkoj potrošnji pitke vode.

Dodaje se kako u nekim područjima unutar Britanije, gdje su pronašli mikroplastiku, postotak je bio ograničen na 0.01 posto.

Komentiraj