Dino Stanin/PIXSELL

PROČELNIK “Odluka školskog odbora da ne smijeni Dragića je zakonita”

Pročelnik upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije Ivan Šimunović u četvrtak je novinarima kazao kako je odluka školskog odbora Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, koji je jednoglasno odlučio da neće smijeniti ravnatelja Jozu Dragića, zakonita.

Minstrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak danas je, podsjetimo, najavila kako će pokrenuti postupak razrješenja ravnatelja Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u Zadru Joze Dragića, u kojoj je nedavno žigosana učenica. Jučer je školski odbor jednoglasno odbio prijedlog prosvjetne inspekcije da ga se smijeni zbog propusta u radu.

“Zakon je predvidio da se prema prijedlogu prosvjetnog inspektora ravnatelj treba razriješiti, a o tome najprije odlučuje školski odbor. Ako to školski odbor ne učini u roku od 15 dana, odluku o razrješenju može donijeti ministar ako to smatra opravdanim. Takav je Zakon i školski odbor je procijenio tako kako je procijenio, i nije donio odluku o razrješenju”, rekao je novinarima Šimunović.

Dodao je kako nije čuo izjavu ministrice o razrješenju, ali poručuje kako je ona u skladu sa Zakonom. “Tako i kolski odbor ima mogućnost ne razriješiti ili razriješiti ravnatelja, tako i ministar ima mogućnost razriješiti ili ne razriješiti. Ovo je situacija u kojoj je školski odbor smatrao kako ne postoji razlog za smjenu, a ministar može po Zakonu donijeti odluku o razrješenju”, navodi.

Na kraju je poručio kako osuđuje svako nasilje. “Ne znamo tko ga u RH ne osuđuje. Ali školski odbor je postupio sukladno Zakonu. Znači on može, a ne mora, tako i ministar može i ne mora razriješiti ravnatelja”, zaključio je.

Komentiraj