Prištići i akne sve češći problem kod odraslih Amerikanaca

Unsplash/Mohammad Rezaie

Američka akademija za dermatologiju ističe kako su prištići i akne jedan od najčešćih kožnih problema u čitavoj populaciji, a slično je i u drugim dijelovima svijeta, piše yahoo.com.

Mladi su najranjivija skupina, jer hormonalne promjene često uzrokuju izbijanje akni, ali sve češće su odrasli, posebno žene, podložni ovom problemu. Dr. Joshua Zeichner ističe kako čudi što neki odrasli uopće nisu imali akne tijekom adolescencije, a izbijanje u kasnijoj dobi je vjerojatno povezano s kombinacijom “hormonalnih fluktuacija, prehrane i stresa”.

Pažnju treba usredotočiti na higijenu, zdravu prehranu i pijenje dovoljne količine vode kako bi se se zaustavilo veće izbijanje prištića i akni. Neprestano pranje lica kozmetičkim pripravcima ili dodirivanje problematičnog mjesta na koži nije dobro rješenje, kao i nošenje teške šminke ili stavljanje neodgovarajućih maski preko noći.

Kućni tretmani ‘stiskanja’ većih prištića i akni nisu preporučljivi, već treba otići dermatologu ili kozmetičaru, koji vam mogu dati dodatan savjet i preporučiti odgovarajuće preparate.

Komentiraj