PRIRODA BRINE ZA SEBE Na tihooceanskom ‘otoku’ smeća otkrivena gljivica koja jede plastiku

Autor:

ardea.com / Paulo Di Oliviera / Ardea / Profimedia

Međunarodna skupina morskih biologa otkrila je gljivicu koja razgrađuje plastiku. Pronađena je kako nagriza plastični otpad na Velikom tihooceanskom otoku smeća koji se najvećim dijelom (80.000 tona) sastoji od plastike, a pluta između Kalifornije i Havaja.

Nazvana je Parengyodontium album, a otkrivena je među tankim slojevima drugih mikroba koji žive na najvećem plutajućem otoku smeća.

Ovo otkriće detaljno je opisano u novoj studiji objavljenoj u časopisu Science of the Total Environment.

Morski biolozi otkrili su da je P. album u stanju razgraditi polietilen na bazi ugljika izložen UV zračenju, vrstu plastike koja se najčešće koristi za izradu potrošačkih proizvoda, poput boca za vodu i vrećica za namirnice. Drugim riječima najrašireniji oblik plastičnog otpada koji zagađuje oceane napravljen je od polietilena.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Garrett McNamara (@mcnamara_s)

“Već je poznato da UV svjetlo mehanički razgrađuje plastiku. Sada smo otkrili da uz to olakšava biološku razgradnju plastike morskim gljivicama”, rekla je glavna autorica studije Annika Vaksmaa, morska biologinja i biogeokemičarka na Kraljevskom nizozemskom institutu za istraživanje mora.

Morske gljivice mogu razgraditi složene materijale napravljene od ugljika. Vjerojatno uz četiri do sad identificirane vrste, ima ih još koje razgrađuju plastiku”, dodaje znanstvenica.

Priroda se, još je jednom pokazala, pobrine za sebe, no to nam ne daje za pravo da nastavimo zagađivati planet na kojem živimo.

Oceani su preplavljeni plastikom, Zemljini vodeni pravci začepljeni smećem, životinje i biljke ugrožene pa je i dalje najbolji način da se riješimo plastike taj da smanjimo proizvodnju i promijenimo navike.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.