Brodogradilište 3. maj zabilježilo je u prvih šest mjeseci ove godine ukupne prihode od 109,5 milijuna kuna, što je oko 80 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok je gubitak te tvrtke, članice Uljanik Grupe, dosegnuo 151 milijun kuna.

U istom lanjskom razdoblju to riječko brodogradilište poslovalo je s dobiti od 1,7 milijuna kuna, stoji u izvješću  objavljeno u utorak na internetskim stranicama Zagrebačke burze.

Poslovni prihodi iznosili su u prvih šest mjeseci ove godine 65 milijuna kuna, što je oko 85 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje kada su iznosili 445 milijuna kuna.

Prihodi od prodaje pali su s lanjskih 397 milijuna kuna na 64,2 milijuna kuna u prvom polugodištu ove godine. Pritom je 30,3 milijuna kuna ostvareno na stranom tržištu, a 33,9 milijuna na domaćem tržištu, pretežito od društava unutar Uljanik Grupe, navodi poslovodstvo u izvješću.

Rashodi tog brodogradilišta iznosili su u prvom polugodištu 230,8 milijuna kuna, dok su u istom razdoblju lani iznosili 439 milijuna kuna.

U izvješću se navodi i da je imovina društva na dan 30. lipnja 2018. godine iznosila 1,27 milijardi kuna te je povećana u odnosu na proteklu godinu za 35,3 milijuna kuna.

Izvješće kompanije pokazuje i da su kratkoročne obveze u prvom polugodištu dosegnule gotovo 303 milijuna kuna, dok su u istom lanjskom razdoblju iznosile 248 milijuna kuna.

Pritom su kratkoročne obveze prema povezanim poduzetnicima porasle s lanjskih 39 na 118 milijuna kuna, dok su kratkoročne obveze prema dobavljačima smanjene s lanjskih 180 na 159 milijuna kuna.

Predstavnik radnika u Nadzornom odboru Juraj Šoljić zbog loših  poslovnih rezultata zatražio je u utorak ostavku uprave jer smatra da je za poraznu financijsku situaciju odgovorna upravo uprava, a neizravno i vlasnik.

Kako je u izjavi za Radio Rijeku istaknuo Šoljić, veliki dug dobavljačima, premda je smanjen, i dalje je veliki pritisak na poslovanje Društva, a rezervacija od 133 milijuna kuna za gradnje za  Uljanik d.d., prebačena  je na  3.maj.

„ Taj gubitak je s Uljanika d.d. prebačen na 3.maj Brodogradilište što mi u 3.maju nismo očekivali da će se napraviti“  – rekao je Šoljić u izjavi za Radio Rijeku dodajući da je zatražio ostavku uprave  jer upravu smatra najodgovornijom za financijsko stanje i stoga “mora otići”.

„ Mi imamo dovoljno sredstava, bilance, znanja i volje da dignemo 3. maj, ali ovakvim postupanjem uprave 3. maj se “topi“ – rekao je Šoljić.

Komentiraj