EPA/Olivier Douliery / POOL

Premještanje veleposlanstva u Jeruzalem Trump mora odlučiti do četvrtka

Američki predsjednik Donald Trump mora do četvrtka navečer odlučiti hoće li ispuniti svoje predizborno obećanje o preseljenju američkog veleposlanstva u Izraelu iz Tel-Aviva u Jeruzalem.

Po stručnjacima i diplomatima koji su željeli ostati anonimni, Trump će vjerojatno odgoditi tu odluku za sljedećih šest mjeseci i tako barem zasad zadržati veleposlanstvo u Tel-Avivu.

U studenom 1995. Kongres SAD-a usvojio je velikom većinom glasova zakon koji kaže da se američko veleposlanstvo u Izraelu treba nalaziti u Jeruzalemu, priznajući tako taj grad kao glavni grad Svete Zemlje.

Međutim, već više od dva desetljeća klauzula o izuzeću omogućuje američkoj vladi da blokira provedbu tog zakona i svi dosadašnji predsjednici od kraja 90-tih to su i činili, odnosno svakih šest mjeseci potpisivali su tu klauzulu.

To je omogućilo Washingtonu da zadrži veleposlanstvo u Tel-Avivu.

Zadnji put potpis je stavio u prosincu Barack Obama, nedugo prije nego je prepustio Bijelu kuću Donaldu Trumpu, a sljedeći rok je 1. lipnja, minutu prije ponoći.

Stručnjaci i diplomati smatraju da će Trump, koji to pitanje nije uopće spomenuo za nedavna posjeta Izraelu, potpisati klauzulu i odgoditi odluku za sljedećih šest mjeseci.

Komentiraj