Film ‘’Druga strana vjetra’’ (The Other Side of the Wind) redatelja Orsona Wellesa bit će premijerno prikazan na 75. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji koji se održava od 29. kolovoza do 8. rujna. U filmu jednu od glavnih uloga nosi hrvatska glumica Oja Kodar, a sniman je tijekom sedamdesetih godina prošloga stoljeća, no ostao je nedovršen sve do redateljeve smrti 1985. ‘’Druga strana vjetra’’ bit će prikazana izvan konkurencije. 

Osim Oje Kodar u filmu glume John Houston, Peter Bogdanovich, Susan Strasberg, Joseph McBride i Norman Foster. Film je nastao prema predlošku dviju kratkih priča koje su napisali Welles i kiparica, redateljica i glumica Oja Kodar koja je bila njegova životna partnerica. Film producira Netflix koji će ga krajem godine prikazati u svom programu. 

‘’Neko vrijeme mislila sam da bi bilo dobro da se napravi dugometražni dokumentarni film koji bi prikazao sve probleme koji su film ‘Druga strana vjetra’ zadesili, no sada sam dvojakog mišljenja; možda je ipak bolje da se film zgotovio. Ja ga u svakom slučaju ne želim vidjeti prije nego što ga pogleda publika’’, rekla je Oja Kodar. 

‘’Druga strana vjetra’’ prikazuje posljednji dan u životu ostarjelog filmskog redatelja kojem na proslavu dolaze gosti kako bi pogledali njegov najnoviji film. 

‘’Montažno inovativan, glumački superioran, redateljski svjež, film je godinama smatran neotkrivenim draguljem opusa velikog redatelja koji se sad napokon predstavlja najširoj publici’’, rekao je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Daniel Rafaelić. 

Producenti Frank Marshall i Filip Jan Rymsz nadgledali su završavanje Wellesova filma. 

‘’Uspjeli smo okupiti talentiranu postprodukcijsku ekipu koja nam je pomogla u uzbudljivom izazovu dovršavanja Orsonova posljednjeg filma. Bilo je nevjerojatno raditi s njime prije 40 godina i sada nam je velika čast napokon donijeti njegovu viziju na ekran’’, rekao je Marshall za časopis Variety prošle godine, povodom potpisivanja ugovora s Netflixom. 

Oja Kodar, rođena kao Olga Palinkaš u Zagrebu, upoznala je Orsona Wellesa 1962. u Zagrebu, gdje je on snimao ‘’Proces’’ prema romanu Franza Kafke. Oja Kodar je kasnije s redateljem glumila u filmovima ‘’Dubina’’ i ‘’Tajna Nikole Tesle’’, a bila je koscenaristica ‘’Druge strane vjetra’’ i filma ‘’Istine i laži’’ te koproducentica Wellesovih filmova ‘’Sanjari’’ i ‘’Don Quijote’’.

Ovogodišnji Međunarodni filmski festival u Veneciji otvara ‘’First Man’’, novi film Damiena Chazella, čiji je ‘’La La Land’’ otvorio 63. izdanje festivala, ponovno s Ryanom Goslingom u glavnoj ulozi. Na festivalu će biti premijerno prikazani filmovi braće Coen, Alfonsa Cuarona i Mikea Leigha, a glumici Vanessi Redgrave bit će uručena nagrada za životno djelo.

Komentiraj