Saša Zinaja

PREMIJERA “OTHELLA” U GAVELLI Svevremenska priča o strasti i ljubomori

Dramu “Othello” Williama Shakespearea, tu najpoznatiju svevremensku priču o ljubomori i strasti, redateljica Franka Perković promišlja kao itekako aktualnu i danas, u 21. stoljeću.

Predstava je premijerno izvedena prošlog petka u zagrebačkoj Gavelli.

  • Predstava je premijerno izvedena prošlog petka u zagrebačkoj Gavelli

 

U novom prijevodu Andyja Jelčića, ovu kultnu dramu, napisanu početkom 17. stoljeća, redateljica je postavila mimo klasičnih scenskih obrazaca. Tako ni Othello nije kao u predlošku visok, krupan crnac, nego nježniji plavokosi Gavellin glumac Franjo Dijak. Jedan od najtalentiranijih glumaca mlađe generacije Živko Anočić dobio je priliku zaigrati Jaga, dok je Irena Tereza Prpić, studentica Akademije kojoj predviđaju perspektivnu budućnost u Gavelli, odigrala strastvenu Dezdemonu. Bila je to prilika i da se Gavellin veteran Duško Valentić oprosti od matične scene kao član ansambla jer odlazi u mirovinu. A iskusni partneri su mu bili Dražen Kuhn, Sven Medvešek, Amar Bukvić, Enes Vejzović, Siniša Ružić i Ivana Bolanča. Svoju šansu iskoristili su i mladi glumci Tihana Lazović i Ivan Grčić.

Dramaturgiju potpisuje Goran Ferčec, scenografiju Siniša Ilić, kostime Marita Ćopo, a glazbu dvojac Alen i Nenad Sinkauz. Premijera “Othella” okupila je veliki broj pripadnika kulturne javnosti, koja je s velikim interesom popratila povratak Shakespeareova klasika na scenu Gavelle.

Komentiraj