Premijer Plenković: “Možda se netko dosjeti da ukinemo i Sveučilišnu knjižnicu”

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Vlade u čevtrtak održao je konferenciju za novinare.

Na pitanje o propalom dogovoru s Damirom Vanđelićem, kaže da bi najbolje bilo pitati njega zašto je odustao.

“Moj dojam je bio da je zainteresiran za to. Što se dogodilo u posljednje vrijeme da odustane, to ne znam. Htjeli smo ga podržati kao nadstranačkog kandidata. Netočno je da HDZ želi daljnju suradnju s gradonačelnikom, to je netočno i iritantno koliko je krivo”, rekao je Plenković, a na pitanje hoće li onda Mislav Hermn biti kandidat HDZ-a, Plenković je rekao da će se o tome dogovoriti sljedeći tjedan.

Govoreći o drugim kandidatima rekao je: “Zdravko Marić nije ‘na stolu’, ministri imaju svoje zadaće. Ni Grabar-Kitarović nije opcija, ona ima više ambicije za međunarodne aktivnosti.”

Komentirajući okupljanje na Sljemenu rekao je: “Smanjili smo broj novozaraženih, situacija nije idealna, ali je povoljnija. Velik broj zemaljaaje u strahu od novih sojeva, poduzimaju mjere. Drago nam je da smo u boljoj situaciji nego u prosincu. Nikad nismo imali policijski sat niti potpuni lockdown, mislim da je psihološki to pogrešno”, rekao je.

“Moramo se nositi s virusom zajednički. Kad je riječ o onima kojima je ograničena poslovna ili društvena aktivnost, ta vrsta restrikcije nažalost je plod preporuka stručnjaka”, rekao je. Cilj im je, dodao je, smanjiti broj oboljelih.

Kazao je i da misli da su preporuke jasne. “Postoji odgovornost svih. Mogu samo apelirati da ljudi budu odgovorni i na zdrav razum. Danas idemo na ispraćaj g. Tuđmana kojem je od trenutka zaraze do smrti prošlo pet tjedana. Moramo suosjećati prema onima koji su krhkog zdravlja. Zdravstveni sustav nije u pitanju, činimo sve da se na najmanje bolan način borimo protiv pandemije”, rekao je predsjednik Vlade.

Na novinarsko pitanje ima li prostora za prilagodbu gospodarskih mjera, odgovorio je: “Čim se okolnosti promijene, dopustit ćemo svima da rade svoj posao. Nitko od nas nije zadovoljan time što se ne može raditi, to je teret za sve. Resorni ministri to prate. Što se tiče šire inicijative koja se tiče rasterećenja, već smo ukinuli više od milijarde parafiskalnih nameta, s tim idemo dalje. Vidjet ćemo još sve”.

“Mi sada imamo temu HGK, sutra će vjerojatno biti tema HOK, a onda možda Turističke zajednice, možda se netko dosjeti da ukinemo i Sveučilišnu knjižnicu, tko za što će im sve pasti napamet. Ako HGK stavimo u koš s udrugama koje odnedavno rade, onda ok, ali onda će javne ovlasti netko morati obavljati”, rekao je.

Dodao je da će pričekati s odlukom o borbenim avionima.

Komentirao je i rektora Damira Borasa, kao i općeniti problem seksualnog uznemiravanja. “Zamolio sam ministra Fuchsa da ispita situaciju, on je za to nadležan. Sklon sam tome da se to sve detaljno ispita. Ako postoji nešto neprimjereno, da se sankcionira, ali iz moje pozicije je teško prosuđivati što se dogodilo”, rekao je.

O imenovanju Martine Dalić kao nove predsjednice Uprave Podravke, rekao je: “Meni je žao što je prije svega žao što je preminuo Marin Pucar. Sve odluke o upravi su stvar pregovora države i suvlasnika. Što se tiče Martine Dalić, ona je bila na dispoziciji. Razgovarali smo o nekoliko opcija. Obzirom na njeno iskustvo, obzirom da država tu ima svoj interes i Podravka je važna za županiju, smatrali smo da ona može tu dati svoj doprinos”, rekao je.

“Ja sam poprilično stekao iskustvo o percepciji i realnosit. Ako je negativna percepcija vezana uz to da je zbog dugova jednog koncerna da je bio ugrožen cijeli ekonomski sustav u Hrvatskoj… Dobavljači su svi ostali na nogaa, oprošteni su enormni iznosi novaca zaduženja, kompanija sada četiri godine nakon toga nosi novo ime. Vlada je doprinijela stabilnosti ekonomije i očuvanja radnih mjesta. U nekim trenucima država mora intervenirati kako bi očuvala i ekonomski i zdravstveni i financijski sustav. Kad prođe vrijeme, bit će jasno da smo napravili potez koji je spasio tu kompaniju koja je bila važna”, nastavio je Plenković.

Poručio je da ne vidi ništ loše u tome da Martina Dalić bude na tom mjestu. “To je šansa za ciljeve koje suvlasnici žele”, poručio je.

Na pitanje koje su njezine reference, odgovorio je: “Ne znam po čemu ona kao doktorica ekonomije ima slabije reference nego bivši gradonačelnik Koprovnice koji je bio predsjednik uprave. Te vrste teza mogu biti u eteru. Ona je jučer dobila odluku Nadzornog odbora, ima godinu dana da pokaže što može učiniti za dobrobit županije i cijele Hrvatske, to je važna kompanija.”

Uskoro opširnije…

Komentiraj