Premijer je prekršio Ustav. Pravni stručnjak: “Plenković ne imenuje niti smjenjuje ministre”

Autor:

Screenshot N1

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nije razriješio ministra obrane Marija Banožića u skladu s pozitivnim propisima RH. Naime, prema Ustavu i drugim važećim zakonima – premijer niti imenuje, niti smjenjuje ministre, upozorio je u srijedu profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu Vedran Đulabić.

“Ustav definira da Vlada proizlazi iz – i dobiva povjerenje Sabora. Predstavničko tijelo imenuje ministre, ono bi i trebalo razriješiti ministre. Nigdje u propisima, zakonu, nema predsjednik Vlade ovlasti da samostalnim aktom, dakle rješenjem, razrješuje ministra”, rekao je Đulabić te objasnio da se premijer poziva na Ustav, članak 110., stavak 1. koji govori da nakon izbora sukladno rezultatima predsjednik povjerava mandat osobi koja ga uvjeri da ima povjerenje većine – mandataru – i onda on predloži Saboru članove Vlade.

Đulabić naglašava da član Vlade može podnijeti ostavku, ali ga premijer ne može razriješiti.

“Vlada je kolektivno tijelo. Nema premijer samostalni mandat da on samostalno, kao institucija donese rješenje kojim nekoga razriješi. Da ima, moralo bi to biti eksplicitno napisano. Tu toga nema. Vi u rješenju imate samo pozivanje na Ustav i to postaje problematično jer postaje običaj. Prvi je to 2014. Zoran Milanović, kada je smijenio Slavka Linića. Ali se on pozivao na stavak 5. Plenković se 2017., kada je smijenio Mostovce, također pozvao na stavak 1. Oba su potpuno u krivu. Druga je stvar što se ovdje u tekst Ustava, propisa učitava neka politička ili obična logika ‘pa on je šef pa tko će to moći, ako ne on’. Po toj nam logici onda ne trebaju propisi. U pravnoj državi svi potezi tijela državne vlasti moraju biti temeljeni na relevantnom propisu“, obrazložio je pravni stručnjak u svom gostovanju na N1.

Protuustavnost je očita, kaže Đulabić koji dodaje i kako ga čudi šutnja javnosti.

“Prije svega političke. Čudi me da ovo ne proizvede puno veći efekt u javnosti, radi se o skretanju u autokratsko vođenje – ‘Mogu što hoću’. Mislim da u demokratskoj državi svaki političar može samo ono što je u skladu s propisima. Mi smo parlamentarna republika, nemamo verziju kancelarskog sustava. Ovaj naš nema tako snažno ulogu premijera koliko bi netko htio da ima”, zaključio je pravni stručnjak.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.