Preliminarni rezultati: Velika prednost Orbanovog Fidesza

Vladajuća stranka Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana nalazi se u velikoj prednosti ispred svojih oporbenih suparnika, pokazuju djelomični rezultati nedjeljnih nacionalnih izbora.

Preliminarni rezultati nakon 23 posto prebrojanih glasova na nacionalnim stranačkim listama pokazali su da Fidesz ima 60 posto glasova u odnosu na 29 posto za savez šest oporbenih stranaka.

Fidesz je također u prednosti u većini izbornih jedinica u kojima se bira jedan zastupnik, pokazuju privremeni rezultati.

Mađari su u nedjelju u velikom broju izašli na parlamentarne izbore na kojima se konzervativni premijer Viktor Orban nada osvojiti četvrti uzastopni mandat.

Suočavajući se s Orbanom, šest oporbenih stranaka dogovorilo je savez bez presedana kako bi svrgnuli s vlasti 58-godišnjeg čelnika.

Optužen od strane Bruxellesa za višestruke napade na vladavinu prava, Orban je tijekom 12 godina gušio pravosuđe i medije dok je zagovarao ultrakonzervativnu viziju društva.

Birališta su zatvorena u 19 sati nakon velikih gužvi – odaziv je bio 67,8 posto pola sata prije zatvaranja, što je brojka vrlo blizu one iz 2018. godine.

Mađarska čeka rezultate parlamentarnih izbora, Orban se nada četvrtom mandatu

Komentiraj