Predstavnici međunarodne zajednice pozvali zastupnike da glasaju protiv Dodikova zakona

Autor:

25.09.2023., Mostar -  Press konferencija nakon odrzanog koordinacijskog sastanka partnera u vlasti na nivou BiH izmedju SNSD-a, HDZ-a BiH, i SDP-a BiH. Delegacije stranaka predvodili su predsjednici Milorad Dodik, Nermin Niksic i Dragan Covic.     Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Denis Kapetanovic/PIXSELL

Nacrt Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija dodatno će ograničiti građanski prostor za funkcionalno i nezavisno civilno društvo i predstavljat će značajnu prijetnju sveukupnom stanju u oblasti ljudskih prava i demokracije u Bosni i Hercegovini, upozorili su u srijedu iz Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Councila – PIC), međunarodnog tijela za provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma povodom uvrštavanja nacrta zakona o nevladinim organizacijama na dnevni red sjednice Narodne skupštine RS-a.

Radi se o zakonu koji je predložio Milorad Dodik, a koji uvodi brojna ograničenja u djelovanje nevladinih organizacija koje financiraju strani donatori. U javnosti je dobio kolokvijalni naziv “zakon o stranim agentima”.

“Vlada Republike Srpske od 2013. godine pokušava donijeti zakon kojim bi se organizacije civilnog društva stavile pod striktan nadzor organa vlasti i ograničila njihova mogućnost da ostvaruju svoja demokratska prava. Nacrt Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija dodatno će ograničiti građanski prostor za funkcionalno i nezavisno civilno društvo i predstavljat će značajnu prijetnju sveukupnom stanju na području ljudskih prava i demokracije u Bosni i Hercegovini”, stoji u izjavi PIC-a.

Ističu kako se tim zakonima ograničava politički pluralizam, a svrha im je zastrašivanje političke opozicije, što će spriječiti slobodnu kritičku debatu i dodatno suziti ionako sve manji građanski prostor u RS-u.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira podržava nezavisne medije i civilno društvo te naglašava kako je njihovo pravo da provode svoje aktivnosti bez uznemiravanja, straha ili nepotrebnog pritiska.

“Predloženom zakonu nema mjesta u demokratskom društvu i u suprotnosti je s više puta ponavljanim opredjeljenjem rukovodstva Republike Srpske da unaprijedi proces europskih integracija. Upravni odbor PIC-a poziva zastupnike RS-a da glasaju protiv predloženog zakona”, stoji u izjavi Vijeća za provedbu mira, kako citira Oslobođenje.

Dodik uvodi novi zakon: Svi koji primaju sredstva iz inozemstva su strani agenti

OZNAKE: Milorad Dodik, PIC

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.