Predstavnici bjeloruske oporbe dobitnici nagrade Saharov za slobodu misli

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli objavio je u četvrtak da su predstavnici bjeloruske oporbe dobitnici nagrade Saharov za slobodu misli.

“Želim čestitati predstavnicima oporbe u Bjelarusu na njihovoj hrabrosti, upornosti i odlučnosti. Oduprli su se i još se uvijek odupiru puno snažnijem protivniku. Ali oni na svojoj strani imaju nešto što gruba sila nikad ne može pokoriti, a to je istina. Stoga vam kažem – dragi dobitnici, ostanite snažni i ne odustajte u svojoj borbi. Znajte da smo uz vas”, kazao je Sassoli nakon objave dobitnika.

“Dodao bih i riječ povodom ubojstva jednog od ovogodišnjih finalista nagrade, gospodina Arnolda Joaquína Morazána Eraza, pripadnika ekološke skupine Guapinol. Skupina se bori za zatvaranje rudnika željeznog oksida u Hondurasu. Izuzetno je važno da se pokrene pouzdana, neovisna i hitna istraga o tom slučaju i da odgovorni za to dođu pred sud”, dodao je predsjednik EP-a.

U najužem izboru za ovogodišnju nagradu Saharov bili još aktivisti za zaštitu okoliša iz Hondurasa, među njima i Berta Cáceres, ubijena u ožujku 2016. godine te nadbiskup iračkog grada Mosula, monsinjor Michaeel Najeeb.

Tihanovska: “To je nagrada za bjeloruski narod”

Čelnica bjeloruske opozicije Svetlana Tihanovska poručila je u četvrtak iz Danske kako je nagrada Saharov ‘nagrada bjeloruskom narodu’.

“To nije moja osobna nagrada, to je nagrada za bjeloruski narod”, rekla je Tihanovska na konferenciji za medije u Kopenhagenu. “Ja bi bila nitko da nije bjeloruskog naroda. Na isti način, da nije bilo vođe bjeloruski se stanovnici ne bi mogli ujediniti i nastaviti borbu”, dodala je čelnica pokreta protiv bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Tihanovska je naglasila kako je nagrada poruka Lukašenku “da je njihova borba za ljudsko dostojanstvo i prava veoma važna susjednim državama”, piše France Presse. “Borimo se i nećemo se predati”, zaključila je 38-godišnja političarka koja je u egzilu u Litvi.

Prosvjed protiv brutalnog režima

Oporbu u Bjelorusiji predstavlja Koordinacijsko vijeće, inicijativa hrabrih žena u kojoj su oporbena kandidatkinja na predsjedničkim izborima Svjetlana Tihanovska, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2015. Svetlana Aleksijevič, glazbenica i politička aktivistica Marija Kalesnikova, te političke aktivistice Olga Kovalkova i Veronika Čepkalo.

U skupini su još neki političari i osobe iz civilnog društva – Sergej Tihanovski, video bloger, politički zatvorenik i suprug Svjetlane Tihanovske, Ales Bialiacki, utemeljitelj bjeloruske organizacije za ljudska prava “Viasna”, Sergej Dilevski, Stepan Putilo, osnivač Telegram kanala NEXTA, te Mikola Statkevič, politički zatvorenik i kandidat za predsjednika na izborima 2010. godine.

Od spornih predsjedničkih izbora održanih 9. kolovoza ove godine, u Bjelorusiji vlada politička kriza koja je dovela do pobune protiv autoritarnog predsjednika Aleksandra Lukašenka i potom okrutne represije režima nad prosvjednicima.

Svečanost dodjele nagrade Saharov održat će se 16. prosinca.

Parlament je u srijedu donio i nove preporuke u kojima poziva na sveobuhvatno preispitivanje odnosa EU-a s Bjelorusijom.

Nagrada Saharov

Europski parlament svake godine dodjeljuje nagradu Saharov za slobodu misli. Nagrada je ustanovljena 1988. godine kako bi se odalo priznanje pojedincima i organizacijama koji se bore za ljudska prava i temeljne slobode. Nazvana je u čast sovjetskog fizičara i političkog disidenta Andreja Saharova, a novčana nagrada iznosi 50 tisuća eura.

Prošle je godine nagrada dodijeljena Ilhamu Tohtiju, ujgurskom ekonomistu koji se bori za prava ujgurske manjine u Kini.

 

Komentiraj