Predstavljene nove mjere za Zagreb: Maske obavezne negdje i na otvorenom, pojačane kontrole

Stožer Grada Zagreba donio je u utorak nove mjere za borbu protiv koronavirusa. Mjere je na konferenciji za novinare objavio Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘dr. Andrija Štampar’.

“Obavezno je korištenje maski za lice u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti. Obavezno je korištenje i na otvorenom gdje nije moguće držati distancu i negdje vani, tamo gdje se ne može ostvariti razmak od dva metra. Povećava se broj javnih vozila, bilo tramvaja ili autobusa, onoliko koliko je moguće. Pojačava se kontrola na neformalnim okupljanjima kao što je HNK. Organizatori okupljanja i ugostiteljskih objekata obavezni su provoditi mjere”, rekao je Šostar.

Zagrebački Stožer priprema se za blagdan Svih svetih. “Već 24.10. kreće pojačan broj autobusa i tramvaja prema područjima gdje su groblja. Molimo sugrađane da planiraju odlazak da se izbjegne najveća gužva”, rečeno je na presici. Zagrebački električni tramvaj (ZET) će od 24.10. voziti s 30 posto većim kapacitetima.

Što se tiče neformalnih okupljanja, iz Grada kažu da će biti pojačane kontrole. “Imamo neformalno okupljanje, javno okupljanje je ustavna kategorija i ne možete je zabraniti. Ako se ponašate odgovorno, morali bi oni i koji se okupljaju shvatiti situaciju. Ako se ne budu pridržavali uputa, bit će upozoreni. Razumijem potrebu za socijalizacijom, ovo su iznimni uvjeti, u ovom trenutku neće policija kažnjavati, ići će s mjerama upozorenja”, kazali su predstavnici Grada na konferenciji.

Dodaju da su čuli da Nacionalni stožer civilne zaštite donosi odluke o kažnjavanju. ” Stožer Grada Zagreba će vjerojatno donijeti preporuke ili odluke kojih će se građani trebati pridržavati”, poručili su.

Šostar je izrazio i zadovoljstvo što su od 11. ožujka, kada je proglašena epidemija, u domovima za starije i nemoćne imali samo dva slučaja zaraze koronavirusom. Stoga će se u svim domovima kojima je vlasnik Grad Zagreb gdje god je moguće organizirati smjenski rad.

Također, jučer je donesena odluka da se od 14. do 28. listopada obustavljaju posjete svim korisnicima, izlazak korisnika izvan domova te se omogućava odlazak u obitelj duže od pet dana uz obaveznu dostavu negativnog nalaza na koronavirus i obaveznu samoizolaciju od dva tjedna po povratku u dom.

Komentiraj