PREDSTAVLJEN PROGRAM ZagrebDox donosi 18 filmova koji propituju svakodnevicu

Autor:

28.3.2024., Zagreb - U Kaptol boutque cinema odrzana je konferencija za medije povodom ovogodisnjeg ZagrebDox festivala na kojoj je osim odabranih filmova predstavljen i novi direktor festivala Hrvoje Puksec. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Davorin Visnjic/PIXSELL

Međunarodni festival dokumentarnoga filma ZagrebDox, koji će se održati od 14. do 21. travnja u Kaptol Boutique Cinema, najavio je 18 filmskih naslova koji tjeraju na propitivanje, a koji će biti prikazani u kategorijama KontroverzniDox, Stanje stvari te BiografskiDox.

Šest filmova u kategoriji KontroverzniDox, najavljuju organizatori, “bez sumnje će izazvati snažna mišljenja pa i neslaganja među gledateljima različitih uvjerenja”. To im je i poanta, dodaju, potaknuti komuniciranje, promišljanje i preispitivanje.

Film Čopor zvan Ernesto meksičkog redatelja Everarda Gonzáleza vodi nas u svijet grupe tinejdžera, koji su istodobno nasilnici i žrtve, u kontekstu proizvodnje oružja i stradavanja od njega.

Čudo u Gullspångu švedske redateljice Marie Fredriksson bavi se pričom dviju pobožnih sestara, koje kupuju stan nakon što su svjedočile “božanskom znaku”, nakon čega otkrivaju da prodavačica stana izgleda kao njihova sestra, koja je počinila samoubojstvo prije tridesetak godina.

Ratni turizam tema je kojom se bavi poljska redateljica Vita Maria Drygas u filmu Destinacija – rat!, a film Zalutala tijela Eline Psykou bavi se pak medicinskim turizmom koji je nužnost onima koji u zemlji u kojoj žive zbog konzervativizma ne mogu ostvariti pravo na medicinske postupke kao što su abortus, eutanazija ili umjetna oplodnja.

Johatsu ili “isparili” protagonisti su filma Nestali bez traga, riječ je o klijentima japanskih tvrtki za “noćne selidbe” koji bježe iz svojih života i započinju ih negdje drugdje. Film su režirali Andreas Hartmann i Arata Mori.

Autobiografski dokumentarac Obitelj redateljski je prvijenac nagrađivane francuske spisateljice Christine Angot o incestu i zlostavljanju u obitelji, koji dovodi u pitanje društvene norme, nagrađen na Berlinalu.

Stanje Stvari – filmovi koji postavljaju pitanja o našoj svakodnevici

Program Stanje stvari prikazuje filmove koji postavljaju pitanja o našoj svakodnevici, odnosno o svemu s čime se suočavamo kada promišljamo o tome gdje je svijet danas.

Hollywoodgate je dokumentarac Ibrahima Nash’ata koji provodi godinu dana u Afganistanu prateći talibane dok preuzimaju američko oružje odmah po američkom povlačenju iz Afganistana, zbog čega se talibani iz fundamentalističke milicije pretvaraju u teško naoružani vojni režim.

Redatelj Mehran Tamadon u fokus svoga filma Moj najgori neprijatelj postavlja osobe koje su bile podvrgnute mučnom ispitivanju u iranskom zatvoru stavljajući sebe u njihovu poziciju, s nastojanjem da ga “ispitaju” onako kako su njih ispitivali agenti Islamske Republike.

Ovogodišnji ZagrebDox u izbornom tjednu otvara – film o izborima

Nakon posla Erika Gandinija traži egzistencijalni odgovor na pitanje što rad znači danas na četiri različita kontinenta, kako bi stvari mogle izgledati u budućnosti i što će biti s nama kada ne budemo radili.

Pejzaž Daniela Köttera isprepliće priče iz rata i iskapanje zlata kao dva aspekta istog nasilja nanesenog krajoliku istočne Armenije.

Film Presretnuti Oksane Karpovič prikazuje pozive ruskih vojnika od s bojnog polja u Ukrajini obiteljima i prijateljima u Rusiji.

Bivši agent izraelske sigurnosne agencije, 88-godišnji Geizi Tsafrir propituje svoju ulogu u prvom ciljanom atentatu koji je Izrael izveo u Pojasu Gaze u filmu Priznanje redateljice Paz Schwartz.

Film To nisam ja redateljskoga dvojca Sophie Compton i Reuben Hamlyn prati potragu američke studentice Taylor za odgovorima i pravdom nakon što na internetu otkrije krivotvorenu pornografiju čija je protagonistica ona sama.

Tri obećanja Yousefa Sroujija donosi potresan portret ratne svakodnevice, a između redaka se nalazi dirljiva priča o ljepoti majčine ljubavi. Yousef dovršava priču koju je još u vrijeme Druge Intifade započela njegova majka, spašavajući je time od zaborava.

BiografskiDox

Žene iz obitelji Vladimire Spindler, autorice filma Geni moje djece već se četiri generacije bave umjetnošću, a povezuje ih i ponavljanje sličnih obrazaca u odnosima s muškarcima. Film se bavi težinom emancipacije kroz generacije.

Uspon i pad Johna Galliana, film oskarovca Kevina Macdonalda vodi nas u svijet živopisnog i ikonoklastičnog Johna Galliana, jednog od najvažnijih modnih dizajnera u povijesti, koji je dobio otkaz u Dioru zbog antisemitskih pogrda koje je izjavio 2011. u pariškom baru, a zajednica ga je osudila i izopćila iz svijeta mode.

Danski dokumentarac Predskazana oluja redatelja Christoffera Guldbrandsena portret je Trumpova dugogodišnjeg savjetnika Rogera Stonea kao toksične i dvolične, utjecajne i opasne figure američke politike.

Valentina Cicogna i Mattia Colombo u svom filmu N.N. preispituju europsku ravnodušnost po pitanju migranata poginulih u Sredozemnomu moru. Središnja je figura filma forenzičarka Cristina koja nad mrtvima nađenima na talijanskoj obali radi obdukcije i genetske testove u svrhu identifikacije, jer zna da “vratiti tijelo onima koji su ga voljeli znači pobrinuti se za žive”, kaže se u opisu filma u priopćenju organizatora.

Film je nagrađen u Torinu, a prikazan između ostalog i u Karlovym Varyma, Hot Docsu i Visions du Réelu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.