Ovogodišnji ZagrebDox u izbornom tjednu otvara – film o izborima

Autor:

28.3.2024., Zagreb - U Kaptol boutque cinema odrzana je konferencija za medije povodom ovogodisnjeg ZagrebDox festivala na kojoj je osim odabranih filmova predstavljen i novi direktor festivala Hrvoje Puksec. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Davorin Visnjic/PIXSELL

Jubilarno, 20. izdanje ZagrebDoxa otvara se u izbornom tjednu, 14. travnja u kinu Kaptol Boutique Cinema, filmom o izborima, “Nasmijana Gruzija” Luke Beradzea, u kojemu je jedan od kandidata obećavao da će svima popraviti zube ako pobijedi, no nakon izbora mnogi su ostali krezubi.

“Znam da neki misle da nam izbori i sve oko njih kvari posao, no ja mislim suprotno. Činjenica da ćemo svi biti presaturirani političkim, a često i politikanskim sadržajima ljude će motivirati da pogledaju dobre dokumentarce, opuste se u kinu s prijateljima i shvate da naši problemi, kakvi god bili, možda ipak nisu najgori na svijetu”, rekao je osnivač, glavni selektor i direktor festivala Nenad Puhovski u četvrtak na konferenciji za novinare.

ZagrebDox će tijekom osam dana festivala u 14 programa prikazati 102 filma, izabranih između njih 1695 prijavljenih, a nikad nije bilo više pobjednika s velikih festivala, od Cannesa, Berlina, Sundancea, Tribece, Sarajeva, IDFA-e, CPH:DOX-a, Hot Docsa, Leipziga, Visions du Réel, Locarna, Sheffielda, Jihlave, Barcelone, Prizrena, Thessalonikija.

S Cannesa dolaze “Četiri kćeri” Kaouther Ben Hanije, koji je bio nominiran za Oscara, te “Laž na lažima” Asmae El Moudir, a oba filma pokrivaju sjevernoafričke teme.

Tu je i dvostruki pobjednik IDFA-e “Šifra 1489” Shoghakat Vardanyane , dok s Berlinala dolazi “Jedina zemlja” skupine autora koji će zatvoriti ovogodišnje izdanje. Sa Sundancea stiže “Drugačija divljina” Silje Evensmo Jacobsen, sa Sarajeva “Flašaroši” Nemanje Vojinovića.

Puhovski je najavio i promjene u vođenju festivala – direktorska pozicija razdvaja se na dvije, on će i dalje biti umjetnički direktor, dok će izvršni direktor biti Hrvoje Pukšec.

Po riječima Puhovskog, proteklih 20 godina dokumentarizam i festivali doživjeli su velike promjene, pa im učinilo da, uz strukturu, treba mijenjati i samo vođenje festivala. “S obzirom na ogromno Pukšecovo iskustvo u produkciji, s festivalima, na televiziji i kao kritčara da je to bilo jedno od najboljh mogućih rješenja, drago mi je da je pristao i da je s mojih leđa skinut dio tereta.”

Zahvalivši na ukazanom povjerenju Pukšec je rekao kako ZagrebDox vrvi potencijalima i ni izbliza se nije iscrpio u dvadeset godina, što potvrđuje i ovogodišnje izdanje. “Na raznim festivalima radim već dvadeset godina, no nikada nisam vidio ovako dobru selekciju, biser do bisera”, istaknuo je.

Kao dio platforme ZagrebDoX održat će se pet panela o aktualnim temama, od zloupotreba deepfake tehnologije i urušavanja radničkih prava do posljedica seksualnog nasilja i pronalaženja pravednog političkog rješenja za Palestinu.

Novost ZagrebDoxa je što će se njegov Pro segment fokusirati na dubinsko istraživanje dokumentarnih serijskih djela, od načina promišljanja ideja, izgradnje interesa u audiovizualnom ekosustavu, mogućih pristupa produkciji pa sve do modela distribucije i promocije.

Taj program nastoji pomoći autorima odabranih serijala u njihovom razvoju, približavanju televizijama, producentima, financijerima i distributerima, a mentori će biti stručnjaci s BBC-a, Al Jazeere, HBO-a i HRT-a te istaknuti autori iz Hrvatske i inozemstva.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.