Predstava o Milevi Marić u režiji Anice Tomić u četvrtak otvara 67. Sterijino pozorje

Predstava ‘Mileva’, Milene Bogavac, Olge Dimitrijević, Tijane Grumić, Vedrane Božinović, Vedrane Klepica, u adaptaciji Jelene Kovačić, u režiji Anice Tomić otvorit će u četvrtak, 26. svibnja, 67. Sterijino pozorje, festival srpske nacionalne drame i kazališta koji se svake godine održava u Novom Sadu.

Riječ je o predstavi o Milevi Marić, prvoj supruzi slavnog matematičara Alberta Einsteina. I sama je bila matematičarka i fizičarka svjetskog kalibra.

Narodno pozorište Sombor predstavu MILEVA realizira u koprodukciji sa Sterijinim pozorjem, Novi Sad i Fondacijom ‘Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022.’

U predstavi glume Ana Rudakijević, Olgica Nestorović, Pero Stojančević, Lea Jevtić, Stefan Beronja, Nemanja Bakić, Sofija Mijatović, Biljana Keskenović, Srđan Aleksić, Bogomir Đorđević, Ivana V. Jovanović, Danica Grubački, Milijana Makević Mirkov i Nikola Knežević.

Dramaturginja predstave je Jelena Kovačić, skladatelj Nenad Kovačić, scenograf Igor Vasiljev, kostimografkinja Drina Krlić, suradnik za scenski pokret Igor Koruga, a video dizajn Filip Mikić.

Nađa Repman

“Ova predstava ženska je posveta Milevi i njenom glasu koji joj je oduzet, ali i pobuna protiv predrasuda koje su se vezivale uz nju. Razmišljajući o njoj odmah sam vidjela sliku jedne žene koja bi danas bila snažna i moćna, koja bi svoj glas dala svim ženama i zastupala njihova prava. Kad smo dobile tekstove jednih od najsnažnijih autorica regije, pokušale smo ispisati jednu priču koja će Milevi dati jedno novo značenje, koja će preispitati njenu patnju, njene želje, ali koja će se obratiti i nama koji ju tretiramo kao svojinu i skrivamo se iza njenog imena kao da je naše, hvaleći se njome kako bismo sebi dali na važnosti”, rekla je redateljica Anica Tomić.

Dodala je da je ova predstava i posveta svim ženama koje su zakinule svoje karijere kako bi održale formu i dužnost dobre i brižne majke, no najviše je posveta svim onim ženama koje su i danas nevidljive i nad kojima se vrši privatno, ali i institucionalno nasilje – bez prava na glas.

“Predstava je ovo i o nama, našem cinizmu, ironiji, ali i pokušaju razumijevanja drugog”, zaključila je.

Nakon novosadske premijere, ‘Mileva’ će biti premijerno izvedena u Narodnom pozorištu Sombor 7. lipnja, nakon čega će početi jubilarni 30. Pozorišni maraton.

Komentiraj