PREDIZBORNI RING RADIO NACIONALA! Veliki sraz Juričić-Spasović (SDP) i Peternela (DP) na svjetonazorskim pitanjima

Autor:

Radio Nacional

Do parlamentarnih izbora, ostalo je manje od tjedan dana. Kratka kampanja je u punom jeku, a 2277 kandidata sa 165 lista razletjelo se diljem Hrvatske, ne bi li uvjerili birače da baš njima daju svoj glas. Zahuktava se i naš Predizborni ring kojem će se danas sučeliti Danica Juričić-Spasović, kandidatkinja na listi SDP-a u 1. izbornoj jedinici i Igor Peternel, nositelj liste Domovinskog pokreta u 6. izbornoj jedinici. Iako na listama u različitim izbornim jedinicama, oboje su zahvaljujući nakaradnom određivanju izbornih područja u jedinicama koje pokrivaju i grad Zagreb. Iako na suprotnim stranama političkog spektra, poput najvećeg dijela opozicije, žele stvoriti uvjete za učinkovitu borbu protiv korupcije i zarobljavanja institucija od strane HDZ-a.

Razgovor je krenuo od pitanja u kojima se svjetonazorski razlikuju. Na pitanje o odluci Vrhovnog suda koji je ukinuo presudu Županijskog suda u korist Grada Zagreba u slučaju zastava „Hoda za život” i vratio predmet na ponovno suđenje, kao i pravu na pobačaj Danica Juričić-Spasović je rekla: „Što se tiče odluke Vrhovnog suda mislim da Grad Zagreb i dalje ima mogućnost podnijeti žalbu ili po toj odluci pravnim putem raditi. Mislim da kada govorimo o pravima žena to nije ključno pitanje hoće li zastave „Hoda za život“ biti na Trgu ili ne. Važnije je to što je Europski parlament prozvao Hrvatsku da makne zapreke koje se odnose na medicinski pobačaj koji mora ženama biti dostupan i besplatan. Ne može se više dopuštati da se velikim brojem priziva savjesti ženama onemogućava pravo na izbor. Ja mogu reći da je „Hod za život“ napad na prava žena, odnosno na pravo žene na izbor, da ima pravo na pobačaj. To je bilo u Ustavu i SDP i koalicijske stranke se zalažu da to pravo ostane. Ne bi se trebali baviti toliko time što kaže Željka Markić nego što kažu građanke ove zemlje.“

U svom odgovoru Igor Peternel je rekao: „Gradonačelnik Grada Zagreba, platforma Možemo nisu samo politička stranka, oni su trenutno vlast u Zagrebu i predstavljaju sve građane, one koji su ih birali i one koji nisu, one koji su im svjetonazorski bliski i one koji im nisu bliski. Dakle, ako je neki skup prijavljen i dobio dozvolu za održavanje onda bi bilo normalno da postoje zastave tog skupa sve dok je on legalan i dok se smije legalno održavati. Ja smatram da Udruga „U ime obitelji“ tim skupom ne radi ništa što je protuzakonito. Bio sam na više tih skupova i nisam nikada čuo da se spominje pobačaj. Mislim da je Vrhovni sud u pravu jer nema niti jednog razloga i ne vidim zašto bi gradonačelnik Zagreba ideološki  svojatao grad?“, upitao je Peternel i zatim prešao na stav o pobačaju: „Ono što ću ja reći, mi smo stranka koja se zalaže za život, od začeća do prirodne smrti i stranka smo koja se zalaže da se nikome ne ograničava priziv savjesti. Razumijem da oni koji su zagovornici što slobodnijeg abortusa imaju problem s prizivom savjesti zato što se boje da će on širiti, odnosno da će se abortus  ukinuti samim tim što ga više neće imati tko izvoditi. Vi ne možete nikome ulaziti u intimu u smislu priziva savjesti pogotovu stoga što su neki ginekolozi objasnili to na način da je to normalno jer je zadatak liječnika liječiti bolesti koje imaju dijagnozu, a s obzirom da ne patološka trudnoća to nema , liječnici nisu dužni pristupati takvom zahvatu“, zaključio je Peternel.

Replicirala je Danica Juričić-Spasović: „Mnogo se manipulira time tko je za pobačaj a tko nije i protivnici to definiraju kao da su za život, a da zagovornici abortusa nisu. Riječ je o pravu žene na izbor i što će sa svojim tijelom i životom. Niti jedna žena se ne probudi i kaže, evo sad želim otići prvo na abortus, i to je također zadiranje u nečiju intimu, a između ostalog znate koliko molitelja stoji pred bolnicama koji žene dovode čak i u neugodnu situaciju“, zaključila je.

Tema bliska Domovinskom pokretu je demografska situacija u Hrvatskoj pa je prvi o tome govorio Igor Peternel s osvrtom na mjeru roditelj odgojitelj u Zagrebu: „Ja sam u Skupštini odmah pretpostavio da će ići na ukidanje kada su govorili da će je redizajnirati. Ja sam nudio način, objašnjavao koji dijelovi te mjere nisu najsretniji, ali ako je se ukidalo, trebalo je zamijeniti za nove. U tom trenutku SDP pod vodstvom gospodina Viktora Gotovca snažno je podržavao naš stav da se ne ide na to da se ljudima koji je već koriste to retroaktivno ukine. Ono što je tu problematično je da se to preko koljena ukinulo a nije se toj mjeri pronašla alternativa. Mi u Domovinskom pokretu imamo više programa za pronatalitetnu politiku. Ono što bih istaknuo su dvije mjere s kojima bi se riješilo 80 posto problema. Treba razlikovati poticajne mjere od nekakve ad hoc novčane pomoći. Kao prvo svako dijete mora moći biti upisano u vrtić, da bi se majka mogla slobodno vratiti s porodiljnog na posao, a ne da mora razmišljati gdje će s djetetom. Druga mjera je da za vrijeme porodiljnog dopusta ne bude prevelika razlika u kućnom budžetu i zato treba povećavati porodiljne naknade. Za vrijeme porodiljnog dopusta mladim obiteljima jako pada kupovna moć, a ako je porodica kreditno zadužena onda se teško odlučuje na novo dijete, jer razumiju da im je to praktično financijski neizvedivo“, zaključio je Peternel.

Danica Juričić-Spasović o tome je rekla: „Što se mene tiče i kao političarke i kao građanke i kao majke ja sam s tom mjerom bila zgrožena, jer mislim da nije dobro da nije dobra poruka da rade diskriminaciju prema ženama koje su zaposlene i rade ujedno brinući o djeci. Ta mjera naprosto je jako loša za mlade žene koje se prestaju educirati, raditi i svode se na to da su kući, čiste, peru i čuvaju djecu. Naravno, uvijek kada neke odluke mijenjamo možemo to preko koljena ili ih možemo mijenjati postupno, ali u svakom slučaju odluka nije dobra i treba na razne druge načine tražiti kako ćemo pomoći riješiti depopulaciju. Njezino glavno izvorište je zaista u korupciji. Da se u ovoj državi ne pokrade, evo preko milijardu eura, zamislite koliko je to moglo biti vrtića. Koalicija „Rijeke pravde“ se zalaže da cilj budu besplatni vrtići. U ovoj raspravi ću se složiti da je jako važno da djeca od najranije dobi imaju mogućnost socijalnog uključivanja u društvo, edukacije, obrazovanja od te vrtićke dobi. To daje jednakost šansi, to čini jedno socijalno društvo“, zaključila je Danica Juričić-Spasović.

Cijeli razgovorkoji je u emisiji „Predizborni ring“ Radio Nacionalavodila urednica Tamara Pavlica između Danice Juričić- Spasović (SDP) i Igora Peternela (DP) pogledajte na linku

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.