Zbog talačke krize u uredu splitskog javnog bilježnika, koja se dogodila prije godinu dana, kada je dvije djelatnice držao zatočene iznudivši od njih osam tisuća kuna Općinski sud u Splitu na osam je godina zatvora osudio 40-godišnjeg Splićanina Daria Šalinovića.

Sud mu je za kazneno djelo iznude dao pet godina zatvora te po tri godine za svako pojedino protupravno oduzimanje slobode. Osim zatvora Šalinović je dobio i sigurnosnu mjeru obveznog psihijatrijskog liječenja koja bi trebala trajati do kraja izvršenja kazne zatvora. Isto tako mu je produljen zatvor u kojem se nalazi već godinu dana.

Darko Šalinović je nepravomoćno osuđen jer je sredinom kolovoza 2016. u 13.45 sati došao u javnobilježnički ured na Mažuranićevu šetalištu u Splitu i tamo od dviju djelatnica tražio informacije o ovršnom predmetu njegove majke. Kada mu je jedna od njih kazala da nije stranka u postupku počeo je vikati, psovati i vrijeđati je. Nakon toga je počeo razbijati po uredu tako što je zgrabio stolicu i njome počeo udarati po stolovima i ostalom inventaru. Na pod je bacio monitore, telefone i printer te s radnog stola dohvatio posude za cvijeće i njima gađao nadzornu kameru. Verbalno je napao i treću zaposlenicu čim je došla u taj ured prijeteći joj da joj nije palo na pamet zvati policiju jer će im zavrnuti vratom.

Treća se djelatnica vratila u svoj ured nakon čega je Šalinović krenuo za njom oštetivši inventar i u njenom uredu. Potom se vratio u prvi ured gdje su dvije djelatnice kojima nije dao da iziđu već je tražio da pozovu vlasnicu ureda, odnosno javnu bilježnicu. Ona je ubrzo stigla s policijom, a Šalinović je s radnog stola uzeo dva para škara i držeći u svakoj ruci po jedne stao uz jednu djelatnicu ureda, uperio ih prema njoj i zaprijetio da će ih upotrijebiti ako policija uđe dalje. Od javne bilježnice je pritom zatražio novac kako bi vratio dug svoje majke te je dobio osam tisuća kuna, a potom je od bilježnice i policije zatražio ovjerene potvrde da neće snositi nikakve posljedice zbog svojih postupaka.

Kada mu je udovoljeno pustio je jednu djelatnicu, a drugu je zatočio u uredu da bi nakon nekog vremena s njom izišao van sa škarama u ruci, a kada je s taokinjom pokušao ući u taksi zaskočili su ga i svladali policajci.

Komentiraj