Pravomoćno osuđeni Damir Vrbanović dio delegacije HNS-a

Vrbanović je bio uz predsjednika HNS-a Marijana Kustića na obilježavanju godišnjice smrti Vlatka Markovića

Bivši izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović, pravomoćno osuđen na tri godine zatvora i optužen u drugim predmetima kao dio kriminalne organizacije Zdravka Mamića, umjesto u zatvoru nalazi se u službenim HNS-ovim delegacijama čak i prilikom običnih protokolarnih obveza. Ovaj skandalozni podatak nehotice je otkrio Hrvatski nogometni savez prošlog četvrtka, kada je na svojim službenim stranicama objavio vijest o obilježavanju osme obljetnice smrti svog nekadašnjeg predsjednika Vlatka Markovića – a u sklopu toga i više fotografija s groblja Mirogoj na kojima se jasno vidi da je osuđeni Vrbanović dio delegacije.

U roku od samo sat vremena, vjerojatno nakon spoznaje što je učinjeno, administratori HNS-ove stranice hitno su uklonili većinu fotografija i ostavili tek jednu na kojoj se vide predsjednik Saveza Marijan Kustić, potpredsjednik Tomislav Svetina i tajnik Vladimir Iveta. ‘’Izrezan’’ je čak i dugogodišnji tajnik i vjerni suradnik Vlatka Markovića, Zorislav Srebrić.

Vrbanovićevo sudjelovanje u radu HNS-a čak i nakon pravomoćne presude javna je tajna u nogometnim krugovima: on je formalno smijenjen sa svoje funkcije, no neformalno nastavlja u ulozi sive eminencije. Nogometni savez navlaš jednako postupio je u slučaju Nevena Šprajcera koji je prije nekoliko godina pravomoćno osuđen na deset mjeseci uvjetnog zatvora s rokom kušnje od četiri godine. U postupku je dokazano da je sa Željkom Širićem, također osuđenim nogometnim moćnikom, dogovarao ‘’pošteno suđenje’’ za 15 tisuća eura, a uhićivan je i zbog malverzacija u radu karlovačkih rukometnih i nogometnih klubova te izvlačenja novca iz lokalnih komunalnih poduzeća. Takvu osobu HNS je godinama držao u svojim strukturama pod izlikom ‘’presumpcije nevinosti’, nakon pravomoćnosti presude nakratko ga je sklonio na funkciju neformalnog savjetnika – premda je u stvarnosti bio involviran u donošenje svakodnevnih odluka – a prvom prilikom rehabilitirao ga je te je Šprajcer, kojemu je pravomoćno dokazano mito i namještanje utakmica, postao ‘’koordinator za natjecanja’’.

Damir vrbanović na fotografijama koje je objavio HNS na službenim stranicama koje su u samo sat vremena, vjerojatno nakon spoznaje što je učinjeno, administratori HNS-ove stranice uklonili. FOTO: Screenshot/HNS

Bilo je to u doba predsjednika Davora Šukera, no jednako ponašanje nastavljeno i nakon izbora Marijana Kustića, novog predsjednika koji je obećao ‘’raditi na drugačiji način nego dosad’’, najavio promjene i smjelo ustvrdio da HNS ‘’više nije isti’’.

Neven Šprajcer ostao je pouzdan suradnik i jedan od glavnih operativaca, ali ni osuđenog Damira Vrbanovića Kustić se evidentno ne namjerava odreći.

Vrbanović je s braćom Zdravkom i Zoranom Mamićem te nizom njihovih suradnika osuđen u jednom i optužen u nizu drugih predmeta za kriminal težak najmanje 300 milijuna kuna, pri čemu je opljačkan zagrebački Dinamo te su utajeni milijunski iznosi poreza. U toj kriminalnoj organizaciji on je bio jedan od glavnih kotačića i potpisivao je većinu inkriminirajućih dokumenata, najčešće s pozicije direktora u Dinamu. Sam Zdravko Mamić po potrebi ga je transferirao iz kluba u HNS i obratno.

Za razliku od braće Mamić, on nije napustio Hrvatsku zbog izbjegavanja služenja kazne nego je pribjegao drugim metodama, javnosti poznatih iz slučaja Tomislava Horvatinčića, Željka Širića i drugih eksponiranih kriminalaca: zatražio je odgodu odlaska u zatvor zbog zdravstvenih razloga. ‘’Vrbanović se u mladosti kao zaljubljenik u nogomet nije štedio, pa je došlo do oštećenja koljena, prvo jednog, a potom i drugog, koja poslije budu vrlo bolna’’, objasnio je nedavno njegov odvjetnik Janjko Grlić za Jutarnji list. Njegov klijent odgodu je doista i dobio, koljeno navodno operirao i sada se nalazi ‘’na oporavku i rehabilitaciji’’. Najavljeno je da će se o njegovu odlasku u zatvor ponovno odlučivati koncem rujna, dakle upravo ovog tjedna.

Nespretnost HNS-a koji je na svojim stranicama objavio da Damir Vrbanović bez problema obavlja svakodnevne poslove u nogometu, mogla bi mu biti otežavajuća okolnost.

Komentiraj