Povorka ponosa po prvi put krenula s Trga svetog Marka

 

U subotu je na Markovom trgu u 15 sati počelo okupljanje sudionika 19. Povorke ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i obitelji Zagreb Pridea pod sloganom „Sloboda unutar i izvan četiri zida“. Povorka ponosa ove je godine prvi put krenula s Trga svetog Marka.

“Ovo je najdugovječniji politički prosvjed za ljudska prava u Hrvatskoj. Hvala vam što nosite maske, vjerujem da ćete biti odgovorne, držati razmak i brinuti jedni o drugima”, rečeno je na početku prosvjeda na Markovu trgu, gdje je viđen i SDP-ov saboski zastupnik Domagoj Hajduković.

Josip Regovic/PIXSELL

“Zahtijevamo potpunu ravnopravnost. Želimo u Hrvatskoj napokon živjeti slobodno i ponosno. Pozivamo sve da nam se pridruže u borbi protiv svih oblika diskriminacije, protiv poniženja i ignoriranja naših prava i sloboda. Moramo početi od Ustava. Kroz ustavnu jednakopravnost ostvarit ćemo jednakopravnost za sve nas. Mi što koračamo u Povorci ponosa već desetljećima stvaramo ponosno i slobodno društvo. Želimo da Hrvatska bude zemlja za sve naše obitelji, kao što je i naš Pride. Mi stvaramo prostor gdje se svi možemo izražavati slobodno. Na Povorci ima mjesta za sve rodove, jezike i pisma. Zato smo svih ovih godina širili prostor slobode i želimo da cijela Hrvatska bude slobodna i sretna kao što je i naš Pride.

Samo zajedno možemo pobijediti one koji uporno gaze i osporavaju naša prava i njihove sponzore na Markovu trgu. Zato je Pride postao jedan od najvažnijih prosvjeda u Hrvatskoj. Ako treba, održat će se na proljeće i na ljeto, pa i u snježnoj oluji”, poručile, pa dodale: “Ovdje nismo slučajno. Zahtijevamo da se pokrene postupak promjene Ustava, da se po svim pravima izjednače sve obitelji. Zahtijevamo da se promijeni odluka o definiciji obitelji tako da uključe i istospolne obitelji. Borimo se za ustavnu jednakost i pravo na slobodu.

Svi mi ovdje zahtijevamo da se pokrene postupa promjene Ustava tako da se u svim pravima i obvezama izjednače sve obitelji. Tražimo da se u definiciju braka uključe i istospolne obitelji”, poručile su organizatorice prosvjeda.

Komentiraj